Diari Més

Municipal

L'Ajuntament de Valls congela els impostos per tercer any consecutiu

La proposta d'ordenances per a 2023 contempla eliminar el rebut de les escombraries i prolonga la gratuïtat de les terrasses

Façana de l'Ajuntament Valls.

Ajuntament VallsAjuntament Valls

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Valls reduirà la pressió fiscal l'any 2023, segons la proposta d'ordenances fiscals, taxes i preus públics que el ple municipal debatrà per a la seva aprovació inicial en la sessió del proper dilluns. D'aquesta manera, es congelaran per tercer any consecutiu els tipus impositius i s'eliminarà la taxa d'escombraries que s'aplica als aparcaments particulars, es continuarà subvencionant un any més l'ocupació de via pública a les terrasses de bars i restaurants i es bonificarà l'Impost de Béns Immobles per habitatge cooperatiu i social al centre històric.

La reducció de la pressió fiscal té com objectiu donar resposta a l'escalada de la inflació i és una mesura de suport a les famílies i ciutadania davant l'actual situació econòmica marcada per l'augment generalitzat de preus en productes bàsics d'alimentació i subministraments energètics, entre d'altres. En aquest sentit, la capacitat econòmica de l'Ajuntament permet en aquests moments reduir la fiscalitat i continuar reforçant els serveis municipals a la població. A més, es mantenen la totalitat d'ajudes a famílies i col·lectius vulnerables previstos en les diferents ordenances i taxes.

La proposta d'ordenances contempla l'eliminació de la taxa de residus que es cobrava per aparcaments de particulars. Aquesta mesura suposarà deixar de cobrar prop de 6.900 rebuts, el que representarà un estalvi per al contribuent d'entre 6 i 32 euros segons la tipologia de l'aparcament. A més, s'ha previst subvencionar, per tercer any consecutiu, la taxa d'ocupació de via pública de terrasses de bars i restaurants. Aquesta mesura, que es va començar a aplicar l'any 2020 a causa de la pandèmia pels tancaments i restriccions d'activitat, s'allargarà tot l'any 2023 amb l'objectiu de mantenir les línies de suport al sector de la restauració.

L'altre canvi important és la bonificació del 95% de l'Impost de Béns Immobles per a tots els habitatges impulsats per iniciatives cooperativistes amb finalitats socials que es construeixin a l'àmbit del centre històric.

D'aquesta manera, l'Ajuntament manté congelat tots els impostos i taxes, inclòs l'impost de béns immobles, el més important de les ordenances municipals. La decisió de l'Ajuntament de no aplicar els increments de l'IPC via impositiva als ciutadans ha suposat deixar d'ingressar més d'1,8 milions d'euros, només en IBI en els últims dos exercicis.

Pel que fa a l'impost de vehicles de tracció mecànica, no només es congela com la resta d'ordenances, sinó que s'ha introduït com a bonificació del 100% per aquells vehicles de més de 30 anys d'antiguitat i que, sense disposar de matrícula històrica, estan en bon estat de conservació i han superat la revisió de la Generalitat de l'impost de CO2.

tracking