Diari Més

Salut Mental

«Volem evitar que la renda sigui un obstacle per a rebre atenció psicològica»

Davant de les dades generals d'empitjorament de la salut mental entre els joves, l'Ajuntament del Vendrell ha creat un servei psicològic gratuït

Soriano explica que estan treballant en la redacció d'un pla estratègic que identificarà factors de risc i possibles solucions per a millorar la salut mental dels vendrellencs.

«Volem evitar que la renda sigui un obstacle per a rebre atenció psicològica»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—El pròxim dilluns, dia 26, entrarà en funcionament el servei d'atenció psicològica gratuït per a joves Escolta'm. Per què han decidit impulsar-lo?

—Una de les conseqüències de la pandèmia és l'empitjorament de la salut mental dels joves. Així ho indiquen diferents informes, que mostren com a la franja d'entre els 15 i els 30 hi ha hagut una major afectació. Actualment, el suïcidi és la segona causa de mort entre els joves de 15 a 30 anys. Les temptatives de suïcidi entre els joves d'aquesta franja han augmentat un 250% en els últims dos anys i el 35% dels joves, 1 de cada 3, ha tingut idees suïcides. Nosaltres, com a administració, hem decidit intervenir-hi amb eines, recursos i esforços per a poder pal·liar i solucionar aquesta situació.

—Com funcionarà?

—Té dues vies d'accés: un número de Whatsapp i un correu electrònic. La persona es podrà posar en contacte amb el servei psicològic i li donaran hora. Cada usuari podrà rebre una sessió mensual, amb un màxim de cinc a l'any, però poden ser prorrogables en casos en què es necessiti. El que busquem és evitar que la renda sigui un obstacle a l'hora d'accedir a un servei tan necessari com aquest. Les sessions a un psicòleg privat són cares i no tots els joves hi poden accedir. I el CatSalut té una mitjana d'espera de quatre o cinc mesos. A més, parlant sense tabús sobre la salut mental, creiem que podem contribuir a posar fi a l'estigma negatiu relacionat amb l'assistència psicològica.

—Establiran vincles amb altres institucions per a derivar usuaris?

—Probablement hi haurà casos que ens arribaran que tindran un nivell de complexitat major. En aquest cas, establirem un vincle de coordinació amb altres institucions, perquè, si hi ha un cas concret que el servei no pot atendre, passar-ho directament. L'important és que hi hagi coordinació entre administracions i així ho promourem des del principi.

—Tenen pensat ampliar el servei o engegar iniciatives similars per a altres grups d'edat?

—Anirem veient. La gratuïtat per a joves de 15 a 30 és una solució quirúrgica, molt enfocada a un problema molt concret. Qui té la competència en matèria de salut mental ara mateix és la Generalitat i no està invertint suficients recursos. De fet, el pressupost de salut mental va patir una retallada de l'11%. Nosaltres no podem fer la seva feina, però, òbviament, si la Generalitat no és on ha de ser, nosaltres farem tot el que calgui per als habitants del Vendrell. Començarem amb aquesta franja de 15 a 30 anys i segons com funcioni posarem sobre la taula ampliar el servei.

—A banda del servei psicològic gratuït per a joves, també han engegat la redacció d'un Pla Estratègic de Salut Mental.

—Efectivament. El pla marcarà les línies estratègiques per a donar respostes a aquesta situació. Ho farem amb la Fundació Congrés Català de Salut Mental, que és una fundació integrada per experts acadèmics i professionals del sector, psicòlegs, psiquiatres, treballadors socials, etc. El pla identificarà i avaluarà els factors de risc en l'àmbit laboral, econòmic o social que poden existir per a l'empitjorament de la salut mental al nostre municipi. L'informe farà una avaluació exhaustiva i marcarà quines solucions psicosocials o psicoemocionals es poden donar.

—Dins d'aquí, s'hi inclouria la creació d'una Taula de Salut Mental del Vendrell?

—Sí, és una de les mesures que comporta el pla. Estarà integrada per entitats, associacions i experts en psicologia del nostre municipi per a parlar, posar problemes en comú i buscar solucions. Es tracta d'abordar de manera transversal i des de tots els eixos de quina manera podem millorar la salut mental de la nostra ciutadania.

tracking