Diari Més

Diada de Catalunya

Els actes commemoratius de la Diada ompliran carrers i places del tot el Camp de Tarragona

Ofrenes florals, gloses, concerts, sardanes i cultura popular es repetiran al llarg del cap de setmana a tot el territori

Pilars de les quatre colles castelleres de de Tarragona en la tradicional actuació de la Diada Nacional.

Els actes commemoratius ompliran carrers i places del tot el Camp de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cultura, identitat catalana, reivindicació i homenatge es donaran la mà en els actes que s'han organitzat al Camp de Tarragona un any més coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya. Enguany, i després de dues Diades on les restriccions imposades van ser les protagonistes, es recuperen moltes de les propostes habituals fins al 2019 com les manifestacions, les ofrenes florals, els concerts, diades castelleres i altres propostes de caràcter més massiu, que faran del diumenge un dia festiu sense que això impliqui oblidar els rerefons històric i polític d'aquesta jornada.

Tarragona

La ciutat és una de les que enguany finalment recupera els actes més destacats de l'Onze de Setembre, com són la diada castellera o la ballada de sardanes. La jornada de diumenge començarà amb la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova, en el qual hi participaran representants del govern municipal, dels diferents grups polítics que conformen el consistori i entitats socials, culturals, polítiques i ciutadanes. A dos quarts d'1, al Pla de la Seu, es donarà el tret de sortida a la tradicional diada castellera de la Diada Nacional de Catalunya, on hi actuaran, tot fent castells i pilars, les quatre colles castelleres de la ciutat. A la tarda, de 7 a 9, se celebrarà la ballada de sardanes al tram del Balcó del Mediterrani de la Rambla Nova. La cita comptarà amb la música de la Cobla Cossetània, un referent en la defensa de la cultura catalana a través d'una de les seves manifestacions més emblemàtiques com és la sardana. A aquests actes, cal sumar-n'hi d'altres de reivindicatius que diferents grups i associacions de caràcter polític han organitzat.

Reus

Els actes a Reus comencen avui al vespre. La Palma acollirà a partir de les 9 del vespre un concert organitzat per Òmnium Cultural Baix Camp, que comptarà amb els grups Terra Ferma i Julivert. El programa d'actes de la Diada seguirà diumenge al matí. La plaça del Baluard serà, com és habitual, l'indret escollit per a fer l'acte institucional de la Diada a Reus. La música del Quartet Floral donarà el tret de sortida a les 10 del matí. Tot seguit el consistori farà l'ofrena floral i l'Orfeó Reusenc interpretarà El cant dels segadors. A continuació serà el torn de la Glossa de la Diada, que enguany anirà a càrrec de l'escriptora reusenca Maria Lluïsa Amorós, filla de Xavier Amorós. És catedràtica de Filologia Catalana i Literatura i ha exercit de professora d'educació secundària durant molts anys, feina que ha combinat amb la faceta d'autora. L'any 2020 i 2021 ha sigut finalista del Premi Ramon Llull i del Premi Joaquim Amat-Piniella amb la seva darrera novel·la, Els nens de la senyora Zlatin. A les 11, s'iniciaran les ofrenes florals de les entitats i l'acte es tancarà a dos quarts de 12 amb un pilar de respecte aixecat pels Xiquets de Reus.

Valls

La ciutat de Valls commemorarà la Diada Nacional de Catalunya demà al vespre, com a vigília dels actes centrals que es desplegaran en el conjunt del país l'Onze de Setembre. Les activitats se centraran a la plaça del Blat a partir de les 8 del vespre, amb l'entrada de les colles castelleres a la plaça. A un quart de nou es farà el sorteig de l'ordre de l'actuació castellera i seguidament es cantarà l'Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors; una interpretació conduïda pel Suite Cor de Valls que comptarà amb l'acompanyament del públic assistent ,i amb l'actuació de les dues colles castelleres dels Xiquets de Valls, que comptarà amb tres rondes i una més de pilars.

Vendrell

El Vendrell repartirà els actes de commemoració de l'Onze de Setembre entre els seus nuclis de població. Al matí, l'activitat es concentrarà a Sant Salvador. A dos quarts d'11 es farà una ofrena floral a la plaça de J. S. Bach i a continuació Joan Miró i Soler, president de l'Associació Musical Pau Casals pronunciarà la glossa. L'acte acabarà amb l'actuació musical de Javi Martínez. A la tarda, l'activitat es traslladarà al centre del Vendrell i la Rambla acollirà una ballada de sardanes que comptarà amb l'acompanyament musical de la Cobla Lluïsos de Taradell.

Vila-seca

L'entorn del Castell de Vila-seca serà l'escenari per a la celebració de la Diada a la localitat. A partir de les 11 del matí es viurà una festa popular tradicional que comptarà amb la participació dels Gegants i Grallers de Vila-seca, l'Esbart Dansaire Ramon d'Olzina i la Colla Castellera Xiquets de Vila-seca. S'hi farà una ballada de sardanes i una lectura de poemes, així com del manifest institucional. El cant d'Els Segadors tampoc hi faltarà.

Cambrils

La celebració de l'Onze de Setembre a Cambrils sempre coincideix amb la recta final de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Demà es podrà gaudir del més que consolidat Concert de la Diada que enguany portarà a l'escenari del Parc del Pinaret a partir de dos quarts d'11 de la nit les actuacions de Portobello, Gertrudis i The Tyets. Diumenge, a les 12 del migdia, se celebrarà l'acte institucional al Parc del Pescador, que comptarà amb la participació de la Coral Verge del Camí i la colla castellera dels Xiquets de Cambrils.

Salou

En el cas de Salou, els actes es concentraran el diumenge al matí. Així doncs, a les 10 es farà l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova que hi ha a la plaça de l'Onze de Setembre. L'acte comptarà amb el parlament institucional de l'alcalde; i l'actuació del Ball de Bastons, enfinalitzar l'ofrena. Una hora més tard, la plaça del Carrilet acollirà un concert i ballada de sardanes, que estarà amenitzat per la música de la Cobla Principal de Tarragona. A banda, l'Ajuntament de Salou romandrà il·luminat, al vespre i nit de diumenge, amb els colors de la senyera: les quatre barres, en vermell i groc.

Constantí

Una àmplia programació, que començarà avui i acabarà el dia 18, commemorarà la Diada Nacional a Constantí. Els actes arrencaran avui amb una Mostra de Música Local a la plaça de les Escoles Velles, que comptarà amb els grups Sin Fianza, Circus i el mític conjunt constantinenc dels anys 70, Els Truenos. Demà a les 7 de la tarda es farà la tradicional ofrena floral popular i institucional davant del monument a Rafael Casanova. La lectura del manifest d'aquest any anirà càrrec de la pintora i artista local, Cristina Plaza. Seguidament, al carrer Major, tindrà lloc una tractorada organitzada per la Cooperativa Agrícola Sant Isidre, la Unió de Pagesos i la Comunitat de Regants de les Hortes del Riu Francolí, juntament amb l'Ajuntament de Constantí. Aquesta tractorada vol commemorar la que es va fer l'any 1977, en defensa de l'avellana. Un cop finalitzada, s'inaugurarà un mural commemoratiu al carrer Major i es llegirà un manifest en defensa de la pagesia.

Els actes continuaran el dijous 15 amb la presentació del llibre Esta vez sí de l'escriptora local, Fernanda Muñoz, a la Biblioteca Municipal. Una altra de les activitats habituals de la programació de la Diada arribarà el divendres 16 amb la presentació del número 38 dels Estudis de Constantí. Enguany, la presentació es farà davant del refugi de la guerra civil, a la plaça del Castell, i comptarà amb la presència d'Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic Tarraconense. Les activitats finalitzaran el diumenge 18 amb un Dinar de l'associació de Pensionistes i Jubilats de Constantí al Pavelló Poliesportiu. A més, els dissabtes 10, 17 i 24 de setembre de 10 a 1, l'Ajuntament organitzarà visites guiades per a donar a conèixer el refugi antiaeri.

La Canonja

El Castell de Masricart serà un cop més el lloc de celebració institucional de la Diada Nacional de Catalunya a la Canonja, el diumenge a partir de les 10 del matí. Les diferents entitats canongines, els particulars que ho desitgin i l'Ajuntament faran l'ofrena floral a l'escultura d'homenatge als catalans i catalanes que lluitaren per la llibertat i la democràcia. L'acte estarà amenitzat amb interpretacions musicals de l'Escola de Música Orfeó Canongí - El Tecler que oferirà tres temes: Gitanes de Badalona (popular), Dolors de Munt (Enric Montsant) i Pasdoble d'en Tosquiets (popular). El parlament de l'alcalde, Roc Muñoz, i la interpretació d'Els Segadors clouran l'acte.

Roda de Berà

Cultura i actes populars serviran per a celebrar la Diada a Roda de Berà. L'Ajuntament ha organitzat un recital de poesia i concert a les 11 del matí, al carrer Tarragonès que comptarà amb la participació de Joana Badia, a càrrec de la rapsoda, al violoncel; de Joan Mestre, al violí. Tot seguit, es procedirà a l'ofrena floral de l'equip de govern, els partits polítics, i les entitats a la plaça Francesc Macià. De cara a la tarda, es duran a terme les activitats de caràcter popular. La plaça de la Sardana acollirà a dos quarts de 8 el concurs de llançament de pinyols d'olives i a les 9 començarà la botifarrada popular amb postres especials.

El Morell

La regidoria de Cultura i Festes de l'Ajuntament del Morell, per la seva banda, ha organitzat un concert vermut al Jardí de l'Ajuntament. Serà a les 13 hores i anirà a càrrec del quartet Veni Ovidi Amavi. Aquesta formació musical, creada el 2018, es dedica a recitar i musicar poesia. En un inici, amb l'objectiu de ressaltar i donar a conèixer la figura d'Ovidi Montllor, però donant també protagonisme a altres poetes i poetesses dels Països Catalans, com ara Maria Mercè Marçal, Joan Salvat Papasseit, Jacint Verdaguer o Miquel Martí i Pol.

Creixell

La plaça Lluís Companys de Creixell serà l'escenari de l'acte institucional que es viurà a la localitat el diumenge al matí. A tres quarts de 12, hi haurà la concentració de les autoritats, partits polítics, associacions, entitats i públic en general. Al punt del migdia, començarà l'acte que comptarà amb un seguit de parlaments i seguidament les tradicionals ofrenes florals que la Corporació Municipal, els partits, entitats i particulars oferiran.

La Pobla de Mafumet

El vermut musical serà, un any més, el protagonista en la celebració de la Diada de Catalunya a la Pobla de Mafumet. A partir de les 12 del migdia, vermut i música en directe amenitzaran la jornada, al ritme del grup Versio.cat. La formació musical interpretarà grans clàssics de la música en català de les darreres dècades i també d'actuals, que convidaran a cantar i ballar sense parar, donant un caràcter plenament festiu a la jornada.

Torredembarra

L'Ajuntament de Torredembarra ha organitzat la tradicional Ofrena floral a la Senyera amb la participació de la Corporació Municipal i entitats de la vila, i la lectura de la Proclama, a càrrec de l'alcalde, Eduard Rovira. L'acte tindrà lloc diumenge, 11 de setembre, a les 12 h, a la Torre de la Vila. Es comptarà amb l'acompanyament musical de Guillem Anguera Trio.

Els Pallaresos

Per la seva banda, els Pallaresos han organitzat un cap de setmana d'activitats per a celebrar l'Onze de Setembre. Demà a la tarda, els menuts de casa podran gaudir de l'espectacle infantil Utinghami, Rei de la Boira. Al vespre, hi haurà un correfoc infantil, que anirà a càrrec del Ball de Diables dels Pallaresos i la Colla Infantil dels Diables de Granollers. A banda, demà també es disputarà el III Torneig de Futbol de Veterans de la Diada. Diumenge seguiran els actes amb l'ofrena floral a la plaça Rafael Casanova. Seguidament, hi haurà una ballada dels gegants i la mulassa del poble i a partir de dos quarts d'1 del migdia es podrà gaudir d'una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Reus Jove.

tracking