Diari Més

Medi Ambient

Salven 19 exemplars de corriol camanegre a les platges tarragonines

El GEPEC ha actuat des del març a Torredembarra, Calafell i Cunit per preservar els nius de les aus

El Corriol Camanegre és una espècie vulnerable que nidifica a la sorra del litoral català.

Salven 19 exemplars de corriol camanegre a les platges tarragoninesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) han finalitzat aquest setembre la campanya de preservació del Corriol Camanegre i han salvat un total de dinou exemplars a les platges tarragonines. Els ecologistes van actuar a Torredembarra, on van salvar cinc aus dels dos nius protegits. El GEPEC va estar present també a Calafell, que és la platja amb més acumulació de nius d'aquesta au, i també a Cunit. En aquests dos municipis es van salvar dotze i dos exemplars respectivament.

El corriol camanegre és un petit ocell vulnerable i escàs, que nidifica a la sorra de les platges catalanes. Aquesta espècie té la particularitat que pon els ous a la sorra de les platges urbanes, i no als arbres i arbustos com altres ocells. D'aquesta manera, s'enfronta a greus problemes de conservació com ara la pèrdua i deteriorament del seu hàbitat, i es troba greument amenaçat pel pas de maquinària, persones, i per la pressió de gossos sense lligar i gats a les platges.

El GEPEC-EdC fa 38 anys que treballa per la protecció d'aquesta espècie: protegint el seu ecosistema, aconseguint zones protegides legalment i millorant l'hàbitat de l'espècie. L'any 2020 es va iniciar el projecte de conservació del corriol per determinar i protegir les zones de nidificació i alimentació d'aquesta espècie des del Garraf fins a les Terres de l'Ebre i estudiar així l'evolució any rere any de les característiques i tendències de les seves poblacions. Enguany, l'entitat ha signat diferents convenis de col·laboració amb els ajuntaments tarragonins de Cunit i Calafell per protegir l'espècie a les platges d'aquestes poblacions.

Els convenis garanteixen d'una banda protecció física dels nius, amb la instal·lació de gabions metàl·lics per evitar la predació dels ous per part d'altres espècies i zones abalisades per oferir tranquil·litat a totes les postes localitzades. D'altra banda, també treballen en l'educació i sensibilització ambiental amb la realització de tallers informatius i la instal·lació de cartelleria a les platges tarragonines on nidifica aquest ocell.

El GEPEC-EdC va valorar positivament els resultats del projecte. Tot i que la campanya d'enguany no ha obtingut resultats gaire positius en determinades poblacions, es va detectar un petit augment d'exemplars de corriol camanegre en certes zones de cría que s'estan constituint gràcies a la renaturalització de les platges.

El projecte per salvar el corriol camanegre va començar el març i va acabar el setembre. A Torredembarra es van detectar dos nius amb sis ous, on van salvar cinc exemplars. A Cunit es van trobar quatre nius amb dotze ous i només van sobreviure dues aus. Calafell és el municipi amb més nius detectats, amb un total d'onze. Aquests contenien trenta-un ous i es van salvar un total de dotze exemplars.

tracking