Diari Més

Agricultura

UP denúncia que el raïm es paga per sota del preu de cost

Els costos de producció s'han vist penalitzats per l'augment del preu del gasoil i dels fertilitzants i els fitosanitaris

Tot i que la quantitat de raïm ha disminuït, la qualitat és bona.

La sequera i la calor avancen la verema de la DOC PrioratDOQ Priorat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos (UP) ha denunciat aquest dimecres a Falset que el raïm es paga a una mitjana de 38 cèntims el quilo, per sota del preu de cost, sense que hi hagi cap raó de mercat que ho justifiqui.

Tot i que ha augmentat el preu respecte al 2020 (29 cèntims el quilo) i l'any passat (31 cèntims), no arriba als 50 cèntims que, segons dades del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, superaria els costos de producció.

El sindicat agrari ha exposat que els costos de producció de les varietats macabeu i xarel·lo –destinades a l'elaboració del cava– se situen entre els 40 i els 45 cèntims el quilo.

Els productors han destacat que la sequera i les altes temperatures han avançat la verema, i que la collita serà entre un 30% i un 40% menor que un any normal (fins i tot un 50% en algunes zones) i que el mercat no té estocs.

En canvi, els costos de producció s'han incrementat un 30% de mitjana, penalitzats sobretot pel gasoil, amb augments de fins al 70%, i els fertilitzants i els fitosanitaris, un 50% més cars.

En aquest context, segons els productors, no hi ha cap raó de mercat que justifiqui els baixos preus que paguen els cellers, per la qual cosa es plantegen demanar ajudes estatals per la supervivència de les explotacions.

El sindicat també ha demanat a tots els operadors del sector a Catalunya que fomentin els contractes plurianuals, preus coneguts i la incentivació a mitjà i llarg termini per millorar les explotacions.

També ha recordat que és obligatori formalitzar contractes per escrit de compravenda amb l'establiment de qualitats, preus i condicions concretes.

A més, ha indicat que, segons la Llei de Morositat, cal pagar l'arrel a 30 dies, independentment de la data de qualificació del vi per una Denominació d'Origen que realitzi el celler.

La Unió de Pagesos també ha exigit a la Generalitat que exerceixi les seves competències sobre contractes, ja que molts s'han signat per sota dels costos de producció, i ha anunciat que denunciarà les empreses vitivinícoles davant de les autoritats de la Competència.

tracking