Diari Més

Història

Margarida, reina de Prades, al descobert

La vila vermella està celebrant aquesta setmana unes jornades que aprofundeixen en la figura d'aquesta reina catalana cabdal en l'Edat Mitjana

Decoracions especials que s'han penjat als carrers de Prades.

Margarida, reina de Prades, al descobertCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La de Prades. Així es coneixia a la Reina Margarida, l'última reina del casal de Barcelona. Originària de la vila vermella, la jove Margarida es va convertir en reina en casar-se amb Martí l'Humà. L'enllaç tenia com a principal objectiu engendrar un hereu legítim al tron de la Corona catalanoaragonesa.

Ara bé, pocs mesos després de les núpcies, el rei va morir sense descendència, deixant enlaire la successió al tron, cosa que va suposar l'extinció del casal de Barcelona i d'un període d'incerteses sobre el futur dels comtats catalans que va acabar desembocant en l'entronització dels Trastàmara en el Compromís de Casp. La mort de Martí l'Humà, però, també va suposar que la figura de Margarida de Prades caigués en l'oblit.

Ara bé, des de fa cinc anys, Prades torna a reivindicar el rol d'aquesta reina que va viure un moment històric crucial impulsant les Jornades de la Reina Margarida de Prades. Aquesta setmana s'està duent a terme la tercera edició –els dos anys anteriors es van suspendre a causa de la pandèmia–, en la qual s'estan presentant els últims resultats de les investigacions històriques sobre l'antiga monarca catalana. Els cicles sobre la Reina Margarida es van iniciar a Prades el 2018, quan es va organitzar unes primeres jornades per a difondre les investigacions i documentació existent en relació amb la monarca. Els organitzadors expliquen que l'èxit i l'acollida que van tenir va ser tal que van decidir donar continuïtat a les jornades amb un segon cicle, el 2019, centrat en les diverses etapes vitals «d'aquesta figura fascinant i força maltractada de la nostra història». Al 2020, s'havia de tancar aquesta trilogia de jornades, presentant resultats de les recerques més recents. La pandèmia, però, va capgirar-ho tot i les jornades es van ajornar no un estiu, sinó dos.

Enguany, finalment, la tercera edició del cicle s'ha pogut programar i, des de dilluns, està congregant apassionats de la història i experts nacionals i internacionals a Prades. Els actes programats estan posant el focus en la imatge literària de la reina, en la seva figura històrica, en el seu fill secret i en el Centre d'interpretació que se li dedicarà a la vila vermella. De fet, aquest últim es podrà descobrir avui a la tarda. A les 5, s'obriran les portes del Castell de Prades perquè vilatans i visitants visualitzin quin serà l'espai d'aquest monument que esdevindrà el futur epicentre sobre la Reina Margarida.

La canalla també podrà saber-ne més sobre Margarida amb dues de les propostes organitzades per avui. D'una banda, la il·lustradora Pilarín Bayés signarà llibres de la Petita història de la reina Margarida de Prades –escrit per la que també és alcaldessa del municipi, Lídia Bargas– i dibuixarà per als assistents.

A més, podran conèixer i fotografiar-se amb la reina representada per Rat Cebrián al castell on visqué algun temps de la seva vida. Aquells que vulguin aprofundir sobre aspectes més personals de Margarida, podran fer-ho a la conferència Les cartes de la Reina Margarida a càrrec de Sophie Hirel-Wouts i d'Eduard Juncosa Bonet al Centre Cívic.

Finalment, demà a les 7 de la tarda al Centre Cívic es presentarà el llibre Margarida de Prades: regnat breu, vida intensa a càrrec de la professora Teresa Vinyoles Vidal. El llibre recull el fruit de tots els esforços d'un intens procés d'investigació i està cridat a convertir-se en un veritable referent, en oferir una imatge totalment renovada de «la de Prades». Tot seguit, hi haurà una taula rodona amb tots els autors i autores d'aquest volum.

tracking