Diari Més

Medi natural

«Hi ha ajuntaments que no deixen regar els pagesos per tenir fonts obertes i mantenir parcs i jardins»

Els Regants de Riudecanyes bombaran aigua d'un canal del mateix embassament i el gerent de l'Acatcor carrega contra els consistoris

DImecres van començar les obres per la canalització i bombeig de l'aigua a Riudecanyes.

«Hi ha ajuntaments que no deixen regar els pagesos per tenir fonts obertes i mantenir parcs i jardins»Acatcor

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes han començat les obres per instal·lar un sistema de bombeig que els permetrà extreure el 30% d'aigua del canal de sortida del mateix embassament. D'aquesta manera, expliquen, podran salvar la collita d'oliva i avellanes.

La mesura l'ha fet pública aquest dijous en un comunicat l'Acatcor, l'associació que aplega les comunitats de regants de Catalunya. El seu gerent, Ramon Lletjós ha aprofitat per criticar l'actitud d'algun ajuntament respecte dels drets de rec dels pagesos. Segons Lletjós, «no és admissible, en cap cas, que un Ajuntament utilitzi l'aigua de les Comunitats de Regants per tenir les fonts obertes i regar parcs i jardins mentre prohibeix als pagesos regar perquè l'ús de boca és prioritari».

Aquesta actitud dels consistoris que critica Lletjós és el que diferencia l'episodi actual de manca d'aigua d'altres anteriors que, des de l'Acatcor, s'afirma que ja s'havien produït: «les Comunitats de Regants, centenàries moltes d'elles, ja coneixen aquest escenari de manca d'aigua per haver viscut episodis similars a l'actual, i de pitjors, moltes vegades durant la seva història». I afegeix Lletjós que, «actualment la dificultat ve determinada per l'actitud detectada recentment d'alguns ajuntaments per la manca de respecte sobre els drets d'aigua de reg de les Comunitats de Regants.»

El bombeig d'aigua des del canal de l'embassament de Riudecanyes és una mesura, provisional, que es va pactar dimarts passat en una reunió a la qual van assistir el director de Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Tarragona, ÀngelXifré; el cap d'obres i serveis de regadiu del departament de Tarragona, Anton Boronat; el Cap de la Demarcació Territorial de Tarragona de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Francesc Benet; el secretari de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats i també Lluís Aguiló, constructor contractat pel mateix departament.

La instal·lació nova de bombes i canonades ha començat aquest dimecres, 10 d'agost, amb la previsió de què ja comenci a estar operativa per al reg el dilluns, 15 d'agost. El bombeig transvasarà aproximadament un total de 400.000 m³ d'aigua fins al final de la temporada de collita, que tindrà lloc la setmana del 28 d'agost.

La solució adoptada per extreure l'aigua de l'embassament arriba després que el departament d'Acció Climàtica impedís que es fes l'últim transvasament previst d'aigua del pantà de Siurana al de Riudecanyes, per complir amb el compromís anual amb la Comunitat de Regants de Riudecanyes.

MÉS INFORMACIÓ

Treure més aigua del Siurana no provocarà cap impacte mediambiental, segons els regants de Riudecanyes

tracking