Diari Més

Medi natural

Treure més aigua del Siurana no provocarà cap impacte mediambiental, segons els regants de Riudecanyes

Consideren que no completar el transvasament contribueix a la desaparició de l'agricultura: «també som medi ambient»

Imatge recent del pantà de Siurana.

Els regants de Riudecanyes afirmen que reduir més el pantà de Siurana no provocarà cap impacte mediambiental@alededrac

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d'Acció Climàtica i Agenda Rural va decidir la passada setmana no completar eltransvasamentd'aigua entre el pantà de Siurana i el de Riudecanyes. D'aquesta manera, els 0,6 hectòmetres cúbics que a l'abril havien de passar d'una conca a l'altre finalment no es mouran.

Els beneficiaris d'aquestatransvasamentsón els integrantsde laComunitat de Regants del pantà de Riudecanyes, els quals han decidit respondre a ladecisióde no completar eltraspàsd'aigua.

El primer que defensen els regants és que en altres ocasions el pantà de Siurana ja ha quedat amb cotes més baixes que les actuals «i no s'ha produït cap impacte mediambiental», afirmen. De fet, afegeixen que «l'any 2000 van quedar 300.000 m³ i no es va morir cap peix ni hi va haver cap impacte mediambiental».

Pels pagesos, «l'aigua que surt de l'embassament de Siurana surt pels desguassos de fons, pertant,és l'aigua menys oxigenada, i el sòlésun depurador natural de l'aigua».

També consideren, tot i que sense concretar si realment és així, que l'òrganque ha decidit no completar el transvasament, «és possible quenoen tingui les competències».

El comunicat dels regantscontinua defensantla necessitat deltransvasamenti ho fa al·legant que l'agricultura «també és medi ambient» i que fets com els actuals, «aboquen a la desaparició de l'agricultura a les nostres comarques, ja molt castigades per la greu crisi de preus tant de l'avellanacom de l'oliva».

«L'agricultura», defensen els regants, «manté el nostre país net i ordenat contribueix a esborrar la petjada deCO2, redueix el risc d'incendis, genera aliments de quilòmetre zero, fixa gent al territori, i crea ocupació i riquesa».

Els regants anuncien que presentaran al·legacions a ladecisiódel departament d'Acció Climàtica i recorden que hauran de suspendre el reg el pròxim 15 d'agost si no hi ha solucions alternatives. AL mateix temps recorden que ja aquesta temporada s'havia vist retallada l'aportació d'aigua a Riudecanyes en un 60%, la qual cosa es va decidir, indiquen, «d'acord amb la Comissió de Desembassaments i la Resolució deldirectorde l'Agència Catalana de l'Aigua de 27 de maig de 2022».

tracking