Diari Més

Cultura

El 'Misteri de la Selva' torna el diumenge

La tradicional peça assumpcionista selvatana recupera la seva essència original en el seu 42è cicle de representacions del 14 i 15 d'agost

La coronació de la Verge Maria és un dels moments que es podran veure a l'acte

El 'Misteri de la Selva' torna el diumengeACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Selva del Camp acollirà aquest cap de setmana les dues posades en escena del 42è cicle de representacions del Misteri de la Selva. L'acte encara la recta final de la seva preparació. Durant aquesta setmana es preveu que es realitzin els dos assajos generals de l'obra abans de la seva estrena davant el públic el pròxim diumenge i dilluns 14 i 15 d'agost a l'església de Sant Andreu Apòstol de la localitat del Baix Camp. Enguany, la tradicional peça assumpcionista selvatana recuperarà la seva essència original que va perdre en les darreres dues edicions. Per culpa de la pandèmia, l'acte no es va poder realitzar el 2020 i l'edició del 2021 es va representar amb els intèrprets duent una mascareta.

Després de setmanes de preparació de cants i textos per parts dels actors, el drama assumpcionista farà els tradicionals passis del dia de la Mare de Déu d'Agost i de la seva vigília. El primer, el dia 14 a les 22 hores i el següent, el dia 15, a les 20 hores. Des de l'organització recomanen realitzar una reserva de localitats amb antelació per a totes les persones interessades. Es pot fer a través del correu electrònic elmisteri.selva@gmail.com.

El Patronat de la Representació del Misteri ha dipositat una especial confiança en aquest 42è cicle (les representacions es van recuperar l'any 1980 i només es van aturar per la covid-19), amb l'objectiu de recuperar la força de convocatòria d'una peça tan especial com aquesta. La clau per fer-ho serà l'emoció de les melodies i dels textos medievals que centren el Misteri de la Selva i el reforç de la tasca divulgativa que, any rere any, es realitza a través de tota mena de cercles relacionats amb l'art, la religió i la cultura, així com dels mitjans de comunicació.

Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, el Misteri de la Selva és un esdeveniment de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval. La representació va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística l'any 1994. El text, anònim, el va trobar l'historiador local mossèn Joan Pié a finals del segle XIX, en una llibreta de censals dipositada a l'Arxiu parroquial selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment.

La Representació de l'Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d'un drama o misteri assumpcionista català. És anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d'Elx. Durant els darrers anys, el Misteri de la Selva ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s'ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma, Jerusalem, Mallorca o la Sagrada Família de Barcelona.

L'església de Sant Andreu Apòstol tornarà a rebre la representació que és peculiar perquè l'obra és majoritàriament cantada, però que en comptes de partitura, el text s'acompanya amb certes anotacions. Això és degut per culpa de la limitació d'escriptura musical de l'època que es va crear. La representació cobrarà vida aquest diumenge i l'últim assaig general serà aquest divendres.

tracking