Diari Més

Roda de Berà envia 50 notificacions a pisos turístics 'irregulars'

La nova ordenança que regula aquest mercat ha entrat en vigor i preveu sancions d'entre 3.000 i 600.000 euros

El Roc de Sant Gaietà concentra alguns habitatges d'ús turístic.

Roda de Berà envia 50 notificacions a pisos turístics 'irregulars'Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Roda ha enviat les primeres cinquanta notificacions a propietaris d'habitatges turístics requerint-los que regularitzin la seva situació, ja que no es troben al registre de la Generalitat. L'enviament s'ha fet en paral·lel a l'entrada en vigor de la nova ordenança reguladora dels habitatges d'ús turístic de Roda de Berà –la primera a la demarcació–, que preveu sancions d'entre 3.000 i 600.000 euros segons el grau d'incompliment: lleu, greu, o molt greus.

«Evidentment, en quinze dies que queden de temporada turística alta, no serem capaços de regularitzar-ho tot, però ja la tenim preparada sobretot de cara al pròxim estiu i per poder actuar en determinats casos durant aquesta», explica l'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, a Diari Més. I és que un dels principals problemes al municipi el provoquen alguns habitatges de cases aïllades que es lloguen per celebrar festes. «I són cases que tenen un veïnat que cada cap de setmana es troba amb uns inquilins diferents que organitzen festes i provoquen un important malestar als barris», afegeix Virgili.

La nova ordenança dona eines molt precises per actuar-hi en cas que els turistes que lloguen l'habitatge incompleixin la convivència veïnal. Els propietaris de pisos o cases turístiques estan obligats, a partir d'ara, a facilitar als usuaris, veïns i a l'Ajuntament un telèfon de contacte, propi o d'una tercera persona, que pugui atendre de manera immediata i a qualsevol dia i hora les incidències relatives a l'activitat. D'altra banda, els titulars de l'habitatge hauran de respondre a qualsevol requeriment dels serveis policials o d'inspecció municipal en un termini de temps no superior a trenta minuts.

«La nova ordenança ens permet tenir un registre amb què envien també l'enllaç de l'ordenança de convivència i civisme que els inquilins estan obligats a complir», diu Pere Virgili.

Els pisos o cases turístics hauran d'estar identificats amb un rètol en un lloc visible. Tanmateix, la nova ordenança municipal limita el nombre de places de cada habitatge turístic que marca la cèdula d'habitabilitat i, en qualsevol cas, la capacitat màxima no podrà excedir mai de quinze places.

Per altra banda, tot i que la nova ordenança no limita el nombre d'allotjaments turístics per zones o barris, sí que ho fa amb els grans tenidors. Segons la nova ordenança, aquest grup només pot fer ús turístic del 10% dels habitatges de què disposin en aquest municipi.

En el moment de donar l'alta a l'habitatge d'ús turístic, els propietaris hauran de pagar una taxa prevista en les ordenances fiscals vigents.

tracking