Diari Més

Successos

Denuncien que la central de Vandellòs incompleix les normes de seguretat i que el CSN ho accepta

La plataforma assegura que el problema existeix des que al 2008 va saltar l'alarma per fugida de partícules radioactives de la central d'Ascó

Imatge de la central nuclear Vandellós II.

Simulacre d'emergència a la central nuclear Vandellós IIACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ecologistes en Acció de Tarragona ha denunciat que la central de Vandellòs II continua incomplint instruccions de seguretat i que el CSN ho permet. A través d'un comunicat, la plataforma ha manifestat que, en realitat, el problema existeix des de fa catorze anys que, l'any 2008, va saltar l'alarma per fugida de partícules radioactives de la central nuclear d'Ascó.

«Aleshores el CSN va exigir que la resta de les centrals nuclears espanyoles prenguessin mesures per evitar nous accidents, mitjançant canvis en certs sistemes de filtració. La instrucció adreçada a Vandellòs II és del 13 de maig del 2008. Però, a diferència de la resta de centrals, Vandellòs no va complir el mandat», asseguren.

A més, la plataforma manifesta que, després d'inspeccions el 2014 i el 2016, la resposta final de Vandellòs II, el 2017, va ser que «havia decidit no implantar el filtratge exigit en cap dels sistemes de ventilació dels edificis on es manipulaven residus radioactius, atesa la complexitat de les modificacions de disseny necessàries».

L'estiu passat, el CSN va reprendre el tema i el Ple del 28 de juliol del 2021 va resoldre emetre una nova Instrucció Tècnica Complementària (és a dir un mandat obligatori per al titular de la central) per a Vandellòs II exigint que introduís, com les altres nuclears, els sistemes de filtratge necessaris. Això sí, «Vandellós II, però, no ha acatat l'autoritat del regulador nuclear», afirma Ecologistes en Acció de Tarragona.

La plataforma conclou exposant que, finalment, «el CSN ha decidit cedir i reduir l'exigència inicial del filtrat complet de la ventilació, i els permet instal·lar només filtres HEPA, que eviten la fugida de partícules. Vandellòs II no és obligada a instal·lar filtres de carbó activat, que capturin radioiodes als cinc edificis on es va demanar instal·lar la filtració. A més, ja no ho comunica mitjançant una Instrucció Tècnica, sinó, sorprenentment, mitjançant una simple carta».

tracking