Diari Més

Societat

Vespella de Gaià, el municipi del Camp de Tarragona amb més piscines per cada 100 habitants

Amb una població de 465 persones, lidera aquesta classificació al Camp de Tarragona amb 208 piscines

Imatge d'una piscina.

Vespella de Gaià, el municipi amb més piscines per cada 100 habitantsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a 52 municipis de Catalunya disposen de més de 1.000 piscines en el seu terme, siguin públiques o privades, i nou d'aquests es concentren al Camp de Tarragona, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya. Calafell és la localitat que s'endú la corona a la demarcació, amb un total de 2.732 espais per remullar-se, una xifra que permet que se situï en el top 5 de la comunitat autònoma. El Vendrell i Mont-roig del Camp completen el particular podi de la zona en aquesta selecta llista, que també inclou Tarragona i Reus. Amb tot, hi ha un altre nucli urbà que, malgrat tenir una població de només 465 habitants, segons el padró del 2021, lidera una altra categoria: Vespella de Gaià.

Aquest poble del Tarragonès és el segon de Catalunya amb major concentració de piscines per cada 100 habitants, amb 45,41, i el primer del Camp de Tarragona. En altres paraules, atenent només a les estadístiques, només caldria parlar amb dues persones per conèixer-ne una que tingui piscina.

Aquest fenomen s'explica per l'elevada presència de segones residències i d'habitants temporals, una situació que es repeteix a Querol, el segon municipi del Camp amb major densitat de piscines i el quart entre les quatre províncies catalanes (38,97 per cada 100 habitants, amb un total de 212). Des del consistori, es detalla que, encara que només tenen 544 persones empadronades, a la localitat hi ha entre 700 i 800 cases.

Gespa o piscina?

Mont-roig del Camp és una de les poques localitats que s'ubiquen entre les deu del Camp de Tarragona que més piscines concentren per 100 habitants i, alhora, que més en tenen en global (20,13 per cada 100 habitants; 2.554 en total).

Malgrat la sequera i la falta de pluges –alguns ajuntaments, com els de Reus i Sarral, han demanat als veïns que facin un consum responsable de l'aigua–, Josep Lanaspa, gerent de Nostraigua, l'empresa encarregada de gestionar aquest bé a la ciutat, considera que les piscines no suposen un gran perjudici pel medi ambient, sempre que se'n faci un bon manteniment. «Gasta més aigua tenir gespa que tenir piscina», detalla.

Explica que tenir un jardí implica regar-lo constantment, mentre que no fa falta renovar constantment l'aigua d'una piscina, que s'ha d'anar filtrant. Lanaspa especifica que la tarifa de l'aigua va incrementant de manera exponencial a mesura que se'n gasta més. El tram «de luxe», a partir dels 18 metres cúbics per persona i dia, compta amb un cànon per part de l'ACA de 4,40 euros el metre cúbic.

«Aquesta forma de tarifar ha estat una manera de fomentar l'estalvi. Podria ser una mica abusiva, però, en l'àmbit mediambiental, és efectiva», assegura. A Mont-roig, assenyala que el consum mitjà no supera els 0,25 metres cúbics per casa i dia, un resultat «no gaire alt» tenint en compte la quantitat de piscines.

tracking