Diari Més

Societat

Dos episodis violents a Torreforta revifen el debat sobre la inseguretat

Paco Fiori denuncia que la delinqüència ha augmentat a la ciutat des de l'esclat de la pandèmia

Imatge de la plaza García Lorca de Torreforta.

Dos episodis violents a Torreforta revifen el debat sobre la inseguretatGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos episodis violents al barri de Torreforta en només tres dies ha tornat a desfermar les crítiques de la plataforma Recuperemos Nuestros Barrios, que assegura que els veïns de Tarragona cada cop se senten menys segurs caminant pels carrers que sempre han transitat. El 23 de juliol, a la nit, un noi acabava de jugar un partit de bàsquet quan, a prop del carrer Francolí, a l'entrada de Torreforta, va ser víctima d'un robatori. Es va resistir i la situació va derivar en una baralla, en què se'l va agredir amb un ganivet que li va deixar una cicatriu de 3,5 centímetres de llargada. Els Mossos d'Esquadra matisen que, probablement, agressor i víctima es coneixien.

Dos dies més tard, al carrer Montblanc del mateix barri, d'una estrebada li van arrancar una cadena a una anciana –que va poder recuperar, ja que, segons diuen els Mossos, segurament li va caure al lladre durant la fugida–. La dona va caure a terra i, com que no es podia aixecar, va requerir l'assistència del Sistema d'Emergències Mèdiques, tement que podia haver patit una fractura de maluc que després es va confirmar.

«Ja hi tornem a ser», declara Paco Fiori, representant de Recuperemos Nuestros Barrios, que comenta que el problema no és endèmic de Torreforta. «A tots els barris hi ha robatoris, furts, agressions», analitza. Fiori no recorda presenciar tants actes vandàlics ni d'aquesta magnitud en la seva joventut i assegura que els veïns tenen «por». «Els nens no poden sortir sols pels barris com fèiem antigament perquè això és una loteria. Et robaran o no?», es pregunta.

Decadència progressiva

Per a Fiori, l'origen de la incipient criminalitat a la ciutat és la «total incompetència» de les autoritats. «És el que passa quan s'ajunten la fam amb les ganes de menjar. Si no tinc un projecte de ciutat, no vull fer res per al municipi i prefereixo fer un carril bici que no utilitza ningú...», reflexiona.

Tot i que puntualitza que sempre hi ha hagut delinqüència –«és com un os que està hivernant i surt quan sap que hi ha menjar»–, el representant de la plataforma considera que la situació ha empitjorat notòriament en els darrers dos anys i mig, des de l'esclat de la pandèmia. «Des de llavors, no s'ha posat remei als problemes», lamenta. «És com una aixeta que perd aigua. Pots obrir-la i sortirà l'aigua a dojo. Pots tancar-la i continuarà gotejant. La inundació està assegurada. Doncs això és el mateix, és un degoteig continu», afegeix.

Fiori també recrimina al govern que, per les seves actituds, sembla que consideri que Tarragona està «de meravella». «La Tarragona que volem què significa? Si ni tan sols poden els arbres, on estan sortint unes branques que això ja sembla la selva amazònica», es qüestiona. Alhora, critica la deixadesa que, segons la seva visió, impera a una ciutat on els parcs estan «abandonats» i els carrers «tenen uns esvorancs que em recorden els dels anys 60», a més a més de la falta d'efectius de la policia local.

Finalment, el representant de Recuperemos Nuestros Barrios demana a l'Ajuntament que escolti la població i el que se'ls vol comunicar. «Han d'escoltar els que de veritat estan demanant quelcom pel benefici de tothom, no només pel seu propi», comenta. «El que reclamem són els nostres drets, no reclamem capricis. Reclamem el dret a la seguretat als nostres carrers, a la neteja. Volem una Tarragona digna del que és un patrimoni de la humanitat, no el que tenim actualment», conclou.

tracking