Diari Més

Medi Ambient

El Seprona fa la ruta del Niu de l'Àliga per detectar possibles problemes mediambientals

Els agents s'han entrevistat amb nombrosos senderistes per sensibilitzar al turisme que visita la zona

Els agents han realitzat la ruta a peu com qualsevol senderista.

El Seprona fa la ruta del Niu de l'Àliga per detectar possibles problemes mediambientalsGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Seprona en col·laboració amb agents de la Vigilància Municipal de l'Ajuntament d'Alcover van fer la ruta senderista que va cap al Niu de l'Àliga amb l'objectiu d'abordar els problemes detectats relacionats amb el desenvolupament d'activitats de lleure a diferents paratges naturals de la localitat.

El municipi d'Alcover compta amb cinc espais d'accentuat valor natural i paisatgístic a la Vall del Riu Glorieta, com són el Niu de l'Àliga, la Font Fresca, el Calvari, l'Ermita de les Virtuts i les Escales de la Glòria. El Niu de l'Àliga és un dels salts d'aigua més populars de la comarca de l'Alt Camp; és una piscina natural alimentada pel riu Glorieta, afluent del Francolí, que travessa les poblacions veïnes de Mont-ral, Vilallonga i el Rourell. La seva popularitat es deu, entre d'altres, a la proximitat de l'àrea recreativa del Mas de Forés, zona per a pícnic i equipada amb pàrquing. Aquest punt ha esdevingut una excursió freqüentada per turistes, augmentant considerablement el risc que s'originin incidents mediambientals, com ara incendis o acumulacions d'escombraries.

L'àrea de Mas de Forés és una zona molt concorreguda i molt sensible i per arribar-hi des d'Alcover cal seguir l'anomenada carretera del Remei, deixant enrere l'ermita del mateix nom. Abans es permetia aparcar a l'ermita, però actualment i com a mesura protectora aquest aparcament és de pagament; tot i així, és una zona molt turística i molt freqüentada per senderistes.

Per tal de protegir encara més la zona, el Seprona ha dut a terme una ruta senderista a peu, des de l'Ermita del Remei fins al Niu de l'Àliga, per tal d'intentar minimitzar tant com sigui possible els riscos d'incendi i de controlar l'ús que fan dels senderistes del territori.

Si bé el senderista és sensible a la protecció del medi ambient, de vegades l'afluència massiva de turistes fa que per negligència es puguin provocar incendis que es poden propagar, o que es puguin abandonar escombraries i deixalles que afecten la zona.

La manera com s'ha desenvolupat aquesta activitat és pionera, i no s'ha realitzat fins ara activitat similar, ja que els agents de la Guàrdia Cvil han realitzat el seu servei com qualsevol altre senderista, a peu i sense suport de vehicles de motor, coordinant l'activitat amb l'Ajuntament d'Alcover.

La funció principal ha estat la sensibilització del turisme a la zona, tot i que s'ha advertit alguna persona, atenent la importància o el perill de les accions que han observat els agents, rebent diversa informació d'altres senderistes, relacionada amb irregularitats a la zona.

tracking