Diari Més

El sector petroquímic tarragoní redueix els accidents durant el 2021

L'Informe Públic de l'AEQT reflecteix un augment de la producció (18,2 milions de tones) i els llocs de treball

Imatge general del polígon nord de la petroquímica de Tarragona vist des de Puigdelfí.

Imatge general del polígon nord de la petroquímica de Tarragona vist des de Puigdelfí.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La seguretat del sector petroquímic de Tarragona durant el 2021 ha millorat, segons les dades obtingudes a l'Informe Públic 2021 de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). Segons el document,el nombre d'accidents amb baixa a les empreses AEQT va caure un 37%, la qual cosa es tradueix en una reducció en l'índex de freqüència (nombre d'accidents per cada milió d'hores treballades), que va passar de 4,04 l'any 2020 a 2,34 l'any 2021. Pel que fa al personal d'empreses de serveis, la millora també és considerable: l'índex de freqüència va ser d'1,41, quan l'any anterior havia estat 1,82.

També es va reduir, de manera molt considerable, l'índex de gravetat, que va ser de 0,05 (havia estat d'1,82 l'any 2020). En aquest sentit, s'han recuperat les xifres habituals del sector químic tarragoní, que sistemàticament estan molt per sota de la mitjana i de la majoria dels altres sectors.

L'Informe posa de manifest la solidesa del sector com a motor econòmic, amb un inici de recuperació en les xifres de producció, que es va situar en els 18,2 milions de tones, un 6,7% per damunt del 2020. Un cop més, el sector s'erigeix en principal exportador de la demarcació i va ser el responsable del 68,7% dels moviments al Port de Tarragona.

La recuperació també es detecta en els llocs de treball directes que han crescut fins als 5.526. Pel que fa als indirectes, l'augment és encara més significatiu ja que va coincidir diferents aturades per manteniment de gran envergadura, i també es van reprendre activitats que s'havien ajornat durant el 2020 per la pandèmia. En total els llocs de treball indirectes van ser 6.859.

L'Informe també reflecteix les greus dificultats per les quals travessa el sector per l'elevat cost de l'energia, l'absència xarxes tancades, la manca d'infraestructures crítiques o les incerteses fruit de les novetats normatives que situen el sector en desavantatge respecte de la resta d'Europa. Una situació que s'ha vist encara més agreujada durant el present 2022, condicionat pels costos energètics i la inflació, aspectes que el sector observa amb preocupació i que estableixen una perspectiva d'incertesa de cara als propers mesos.

Pla Estratègic de l'AEQT

En l'Informe també es repassen els principals projectes i accions duts a terme per l'Associació durant l'exercici, clarament marcat per la posada en marxa del nou Pla Estratègic AEQT 2021-2023. En aquest context, es posen en relleu el nou sistema de millora continuada que establirà estàndards conjunts per a les empreses associades o la nova guia de bones pràctiques que desenvolupa la Comissió de Medi Ambient en la mateixa línia.

A més, la Comissió d'Energia es va centrar en la transició energètica i en els projectes vinculats a la descarbonització i a l'hidrogen.

El 2021 també es va posar en marxa la nova Comissió d'Innovació i Tecnologia que va treballar en projectes relacionats amb el 5G. La Comissió d'Empreses de Serveis, per la seva banda, va treballar en l'oferiment de places de formació AEQT-AEST per als municipis on estan instal·lades les empreses del sector.

tracking