Diari Més

Societat

Tarragona, la segona demarcació on s'han fet més de testaments per la llei d'eutanàsia

A més l'única província que ha augmentat el nombre de documents de voluntats anticipades autoritzades de forma contínua des de 2017

Imatge d'arxiu del Cementiri de Tarragona durant el dia de Tots Sants, l'1 de novembre de 2020.

Els testaments es mantenen estables el 2020 malgrat estar tres mesos aturatsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les notaries catalanes van autoritzar un total de 4.542 testaments vitals des que va entrar en vigor la llei de regulació de l'eutanàsia, fa ara un any, fins al març passat, la qual cosa suposa un 21 % més que en el mateix període de l'any anterior.

El Col·legi Notarial de Catalunya ha facilitat aquestes dades aquest divendres i ha destacat que només durant el primer trimestre de 2022 ja es van tramitar 2.256 documents d'aquest tipus, mantenint així la tendència a l'alça.

Demà, 25 de juny, es compleix el primer aniversari de l'entrada en vigor de la Llei 3/2021, del 24 de març.

El degà del Col·legi Notarial de Catalunya, José Alberto Marín, ha destacat que s'han atès a molts ciutadans en aquest any i fins i tot abans, en les setmanes prèvies a l'entrada en vigor de la llei, que recorren al document de voluntats anticipades per deixar constància de com volen ser tractats mèdicament al final de la seva vida.

«Els documents jurídics preventius, com aquest en matèria de salut, el testament o els poders preventius, permeten planificar el futur a nivell personal i patrimonial, i donar tranquil·litat al ciutadà, comptant amb les màximes garanties de seguretat jurídica que proporciona la funció notarial», ha assenyalat.

El testament vital o document de voluntats anticipades permet a una persona major d'edat i amb plenes capacitats expressar la seva voluntat sobre aquells tractaments mèdics al fet que desitja o no sotmetre's en fase terminal.

Segons dades de l'Observatori Notarial de Catalunya, els notaris catalans van autoritzar un total de 5.473 testaments vitals en 2021, la major xifra dels últims 5 anys.

Per províncies, Barcelona ocupa el primer lloc (4.054), seguida per Tarragona (620), Girona (578) i Lleida (221).

Tarragona és l'única província catalana que ha augmentat el nombre de documents de voluntats anticipades autoritzades de forma contínua des de 2017, fins i tot en any de pandèmia.

Les dades del primer trimestre de 2022 mostren una tendència similar, situant a Barcelona en primera posició (1.280), seguit per Tarragona (219), Girona (177) i Lleida (55).

tracking