Diari Més

Societat

Inspecció de Treball conclou que l'Ajuntament de la Selva del Camp tenia una treballadora sense contracte

El sindicat COS denuncia que es tracta d'una irregularitat que afecta a 13 empleades del Servei d'Atenció Domiciliària

El membre del COS, Pol Sancho i la treballadora que va denunciar la situació.

Inspecció de Treball conclou que l'Ajuntament de la Selva del Camp tenia una treballadora sense contracteACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Inspecció de Treball ha conclòs que l'Ajuntament de la Selva del Camp (Baix Camp) ha tingut una treballadora sense contracte durant un any. L'empleada ha prestat serveis com auxiliar del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) sense estar donada d'alta a la seguretat social ni tenir contracte laboral. L'afectada ha apuntat que el consistori li pagava mensualment per transferència bancària. La resolució obliga l'administració a reconèixer el temps de prestació de serveis a la seguretat social i inicia un expedient sancionador. Segons el sindicat COS, es tracta d'una irregularitat que afectaria tretze empleades, tot i que de moment només consta una denúncia. Els sindicalistes han criticat que ara l'ajuntament vulgui externalitzar el SAD.

Segons el portaveu del sindicat COS, Pol Sancho, els pagaments de les treballadores del SAD s'extreien d'una «subvenció inexistent» que, teòricament, s'havia de destinar als usuaris que requerien el servei d'assistència domiciliària al municipi. En canvi, asseguren que aquests diners s'ingressaven directament als comptes bancaris de les empleades que oferien el servei. Es tracta d'una relació que s'estipulava mitjançant un document gestionat per l'administració pública, que decidia quines persones rebien el servei i quines el prestaven, durant quants mesos, quantes hores a la setmana i a quin preu.

Sancho també ha assenyalat que les treballadores que es van informar sobre els drets laborals van patir represàlies per part del consistori, que els va retallar hores de feina i per tant, d'ingressos. En aquest sentit, el sindicat ha lamentat que la «por» que s'ha infundat entre aquestes treballadores els dificulta conèixer amb exactitud quantes estan afectades per aquesta situació. De moment, n'han comptabilitzat tretze. Per tal d'oferir un suport legal a aquestes empleades, s'ha convocat una reunió al local de La Raconera dijous vinent a les vuit del vespre.

Inspecció de Treball té constància d'un cas

D'altra banda, a Inspecció de Treball hi consta una única denúncia, la resolució de la qual conclou que durant l'any 2020, una treballadora del SAD de l'Ajuntament de la Selva del Camp va prestar els seus serveis sense estar donada d'alta ni tenir cap contracte laboral. Tot i això, l'empleada afectada assegura que va estar en aquesta situació durant dos anys i mig, i ara, aportarà més informació a través del sindicat COS per intentar que Inspecció de Treball ho reconegui.

En aquest context, els sindicalistes han explicat que l'Ajuntament de la Selva del Camp podria mirar de regularitzar la situació «a través d'un altre nyap». Segons Sancho, l'administració local està intentant externalitzar el servei a través d'una empresa de neteja -i no pas de benestar social-. Per contra, el sindicat proposa que el consistori contracti amb caràcter d'urgència aquestes treballadores i continuiï oferint el servei de forma interna.

L'ACN ha intentat reiteradament posar-se en contacte amb l'alcalde de la Selva del Camp, Josep Masdeu, per conèixer el seu posicionament respecte aquest cas. Tot i això, la comunicació amb el batlle no ha estat possible.

tracking