Diari Més

Successos

Detinguts 33 membres d'una xarxa que va estafar més d'un milió a 357 persones

Entre els afectats hi ha dues persones de les comarques de Tarragona

Imatge d'arxiu de la Guàrdia Civil.

Guàrdia CivilGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha detingut a Lleida a 33 presumptes membres d'un entramat que va estafar 1.159.558,38 euros dels comptes bancaris de 357 persones en tota Espanya fent-se passar per una coneguda entitat financera, mitjançant les tècniques de phishing i smishing, segons ha informat aquest dimarts l'institut armat en un comunicat.

Els arrestats formaven part d'una xarxa de mules dins d'aquesta trama ja que rebien comissions econòmiques a canvi de posar a la disposició dels responsables del grup d'estafadores els seus comptes, a les quals es transferia els diners de les víctimes.

Aquestes detencions s'emmarquen en l'operació Nivlalute, desenvolupada per l'Equip de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància d'Alacant, que va iniciar una investigació a mitjans d'octubre de l'any passat arran de la denúncia d'un veí de la localitat de Santa Pola (Baix Vinalopó) per una estafa d'11.648,79 euros del seu compte bancari.

Els investigadors van esbrinar que no es tractava d'un cas aïllat en constatar l'existència d'un important entramat criminal que enviava de forma massiva correus electrònics i missatges als comptes de correu o números de telèfon de les seves víctimes.

Els estafadors, fent-se passar per la seva entitat bancària, els informaven que el compte havia estat bloquejat temporalment i que, per verificar-lo, havien de seguir un enllaç web que s'adjuntava al missatge.

En l'elaboració dels missatges fraudulents, els autors empraven la identitat corporativa de l'entitat bancària per la qual es feien passar, utilitzant el logotip de la marca, i cuidaven el text, ben redactat i traduït al castellà, qüestions que facilitaven la confusió dels afectats.

Una vegada que les víctimes picaven l'ham, els capitosts es feien amb la informació necessària per accedir als seus comptes, des de les quals transferien grans quantitats a una xarxa de mules, assentada a Lleida, que rebia comissions econòmiques a canvi de posar els seus comptes a la disposició de l'activitat criminal.

Posteriorment, el capital sostret era transferit a l'estranger o invertit en criptomonedes.

Els agents de l'Equip van situar en aquestes comarques catalanes a 33 suposats membres de la banda, una important xarxa de mules, entre els quals es troba el presumpte captador. Han estat arrestats pels delictes d'estafa, usurpació d'identitat, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal.

Els detinguts, de 19 i 46 anys, són 28 homes i cinc dones de diferents nacionalitats, i molts d'ells posseeixen antecedents per fets similars.

El Jutjat d'Instrucció número 2 d'Elx (Baix Vinalopó) dirigeix les diligències del cas i no es descarta que es produeixin noves detencions.

S'ha localitzat a 357 perjudicats, dos dels quals pertanyen a les comarques de Barcelona i dos més a les de Tarragona.

tracking