Diari Més

Policial

Alejandro Cao de Benós, a l'FBI: «No estic pròfug, em trobo localitzable»

Té el seu passaport retingut i ha de signar tots els dilluns als jutjats del Vendrell per l'acusació de tinença il·lícita d'armes

Imatge d'Alejandro Cao de Benós.

Alejandro Cao de Benós, al FBI: «No estic pròfug, em trobo localitzable»Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

AlejandroCaode Benós, fundador de l'Associació d'Amistat amb Corea i vinculat al règim de Corea del Nord, ha respost aquest dimarts a l'ordre de crida i cerca emesa pel FBI contra ell: «No estic pròfug i em trobo localitzable».

L'FBI ha emès una ordre de crida i cerca contraCaode Benós, acusat de conspirar al costat d'un ciutadà estatunidenc per a ajudar a Corea del Nord a eludir algunes de les sancions econòmiques imposades pels EUA, per la qual cosa podria passar fins a 20 anys a una presó estatunidenca.

Caode Benós hauria reclutat, segons l'FBI, a un «expert encriptomonedas»per a proporcionar serveis al Govern nord-coreà durant una conferència sobre tecnologia enPyonyangque va organitzar ell mateix al 2018. El Buró Federal de Recerques detalla queCaode Benós va facilitar el viatge de l'expert estatunidencVirgilGriffitha Corea del Nord per a assistir a la conferència i que va organitzar un segon esdeveniment sobre el tema en 2020.

Griffith, un antic desenvolupador de lacriptomonedaEthereum, es va declarar culpable l'any passat de conspirar per a ajudar a Corea del Nord a evadir sancions i va ser condemnat als EUA a més de cinc anys de presó i una multa de 100.000 dòlars.

En un comunicat difós per ell mateix en xarxes socials,Caode Benós nega ser un «pròfug» i recorda que porta «sis anys sense poder sortir d'Espanya», amb el seu «passaport retingut i signant tots els dilluns en els jutjats del Vendrell (Tarragona) per ordre del qual va ser jutge instructor Jorge Basterra Pérez dels Cobos, en relació amb l'acusació de tinença il·lícita d'armes».

El seu cas, assegura, està sent revisat al Consell General del Poder Judicial i «qualsevol periodista amb contactes al Ministeri de Justícia, Guàrdia Civil o CNI pot verificar» la seva situació legal i localització actual.

Caode Benós, nascut a Tarragona al 1974 i vinculat des dels anys 90 al règim nord-coreà, exposa al seu comunicat que fa un mes un periodista estatunidenc li va enviar un correu electrònic que contenia «un text legal dels EUA», en el qual el fiscalDamianWilliams l'acusava de «conspirar per violar laIEEPA(InternationalEmergencyEconomicPowersAct)»per facilitar el visat a Corea del Nord a un ciutadà dels EUA i demanar els seus serveis.

Després d'aclarir que no ha rebut cap citació judicial ni se li ha sol·licitat declarar per aquest cas, assegura que «l'acusació és totalment falsa». «Mai es va sol·licitar o va contractar els serveis deVirgilGriffith. Com tots els assistents internacionals a la conferència deblockchaina Pyongyang en 2019, ell es va inscriure per voluntat pròpia per a participar a través de la pàgina pública a internet habilitada per a això, va parlar amb total llibertat i va pagar el viatge de la seva pròpia butxaca», explica.

Caode Benós argumenta que «laIEEPAés una llei federal dels EUA, aplicable a ciutadans estatunidencs», per la qual cosa intentar aplicar «lleis internes» d'aquest país a la resta de ciutadans del món «seria equivalent al fet que l'Afganistan obligués a totes les dones a usar burca als seus respectius països».

tracking