Diari Més

Festiu

Constantí conmemora els 700 anys del trasllat del braç de Santa Tecla

Gran part del Seguici de Tarragona participa en la que es la primera sortida fora de la ciutat des del 1998

La relíquia del Braç de Santa Tecla s'ha exposat al casal parroquial de Constantí.

Constantí conmemora els 700 anys del trasllat del braç de Santa TeclaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El braç de Santa Tecla ha tornat a Constantí (Tarragonès) en el marc de les celebracions de commemoració dels 700 anys del seu trasllat a Tarragona. Aquest dissabte se celebrarà una professó amb part del seguici festiu tarragoní i constantinenc. Segons un dels organitzadors de la festa, Oriol Nicolau, es tracta d'un fet excepcional que representarà el vincle entre els dos municipis i mostrarà el potencial cultural del poble. «És una forma de reivindicar que Santa Tecla també és una mica nostra», ha assegurat Nicolau. Fins al migdia, el casal parroquial del poble exposa la relíquia, que ha estat visitada per un degoteig de persones. Tot i que l'efemèride es va produir l'any passat, la pandèmia va obligar a posposar els actes de celebració.

El braç de Santa Tecla, procedent d'Armènia, va arribar a Tarragona en solemne processó el 17 de maig de 1321. És la data en què es va celebrar el trasllat de la relíquia des de Constantí, on va ser custodiada durant mesos. En aquella ocasió, hi van participar dues entitats que avui en dia continuen actives: el Gremi de Marejants i el Gremi de Pagesos. En aquesta ocasió, bona part del seguici festiu de Tarragona i del seguici popular de Constantí sortiran al carrer per rememorar l'efemèride.

L'excepcionalitat d'aquest acte es troba en la participació d'una representació dels elements del seguici de Tarragona. Aquesta és la segona vegada en tota la història que surt de la ciutat, després que el 1998 participés en un acte a Elx. Aquest dissabte a la tarda, juntament amb una part del seguici popular de Constantí, els elements sortiran en processó amb el braç de Santa Tecla pels carrers del nucli històric. Un dels organitzadors de la festa, Oriol Nicolau, ha explicat a l'ACN que es tracta d'una manera de reivindicar el potencial cultural del poble. Segons Nicolau, Constantí va arribar a ser un referent cultural al Camp de Tarragona anys enrere, una situació que ara, es vol treballar per recuperar. En aquesta línia, l'alcalde del municipi Òscar Sánchez ha assegurat que el teixit cultural i social de Constantí es troba a «la Champions League».

Els actes de commemoració dels 700 anys de trasllat del braç de Santa Tecla a Tarragona s'han concentrat en els dos caps de setmana previs al 17 de maig i han comptat amb un pressupost aproximat de 35.000 euros. D'aquests, uns 10.000 euros s'han destinat a la professó d'aquest dissabte a la tarda.

Devoció des de primera hora

La relíquia del braç de Santa Tecla s'ha exposat el matí d'aquest dissabte al casal parroquial del poble. És en aquest punt on s'ha celebrat una pregària que ha desembocat en un constant degoteig de persones que han aprofitat el nou emplaçament per acostar-se a la talla i fer-li fotografies. La devoció i la sensació d'estar escrivint un capítol en la història del poble han estat els dos sentiments compartits entre el degoteig de persones que han visitat la relíquia. Tot i que la majoria de visitants eren persones grans, també n'hi havia de més joves, com és el cas de la Marina Gibert, una veïna de Constantí de 13 anys que no s'ha perdut l'oportunitat d'observar la talla des de més a prop. Altres, com la Fàtima Torrens o la M. Dolors Golorons, estaven emocionades per la jornada i per la devoció que s'ha traslladat de generació en generació.

La relíquia no s'ha pogut exposar a l'església de Sant Feliu Màrtir de Constantí, ja que des de fa anys presenta una sèrie d'esquerdes que impedeixen que s'obri al públic. Per a la seva reobertura, encara sense data al calendari, cal que s'executin una sèrie d'obres menors. Tot i això, aquest dissabte està previst que la professó hi passi per davant al llarg del seu recorregut pels carrers del poble.

tracking