Diari Més

Societat

Valls millora la recollida de l'oli usat de cuina amb nous contenidors

S'han distribuït cinc contenidors i la població podrà adquirir bidonets o embuts per facilitar la recollida d'aquest residu

Durant l'any 2021, Valls va recollir 5.700 quilos d'oli usat.

Valls millora la recollida de l'oli usat de cuina amb nous contenidorsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat de Valls comptarà a partir de demà amb uns nous contenidors de recollida d'oli usat de cuina. Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Regidoria de Sostenibilitat i Serveis Ambientals de l'Ajuntament de Valls per tal de fomentar la recollida selectiva d'aquest residu. El departament municipal s'ha fixat com a objectiu, d'acord amb la normativa europea, d'assolir el 30% de recollida selectiva d'oli usat de cuina l'any 2025.

Això implica arribar a recollir 17.000 quilograms. L'any 2021, a Valls es van recollir 5.700 quilograms d'oli i s'estima que això representa només el 10% de tot l'oli que es produeix a la ciutat, deixant de banda els que són generats pels grans productors com ara restaurants, bars, establiments de càtering o xurreries. Per tal de millorar els resultats de la recollida d'oli usat de cuina s'han instal·lat cinc nous contenidors als carrers de Valls i Picamoixons. Concretament es troben al passeig President Tarradellas (davant del CEM El Fornàs); carrer Vallvera 19 (davant del supermercat Mercadona); a l'aparcament de l'Escorxador al carrer Cor de Maria; a l'aparcament de l'Hort del Carme i al carrer Sant Salvador de Picamoixons.

Per altra banda, qui ho desitgi pot seguir portant l'oli usat de cuina directament a la Deixalleria de Valls, al carrer Basters 11. Els nous contenidors són de color taronja i se situen a prop de punts d'interès com escoles, aparcaments municipals, poliesportius, i supermercats, sempre al costat d'àrees de contenidors ja existents. D'aquesta forma es pretén apropar els contenidors a la ciutadania i així facilitar la separació d'aquest residu.

Sistema de recollida

Per tal de donar a conèixer aquesta nova recollida, des de l'Ajuntament es repartiran diversos materials per ajudar a separar l'oli com ara un bidó reutilitzable per tal de poder portar l'oli a la Deixalleria, de dilluns a divendres de 9 a 13 h. i de 17 a 20 h., i els dissabtes de 9 a 13 h. O, per altra banda, un embut que facilita dipositar l'oli en una ampolla de plàstic.

Quan l'ampolla estigui plena, caldrà tancar-la bé i dipositar-la en un dels nous contenidors. Aquests materials es podran recollir a les oficines del Departament de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Valls, al carrer Paborde número 6, o bé a l'EMD de Picamoixons, al carrer Sant Isidre número 3, de dilluns a divendres de 9 a 13 h.

Els olis usats de cuina, principalment l'oli d'oliva i de gira-sol, i altres com l'oli de coco, de colza, de soja, de palma i els greixos animals es generen a les cuines de les llars l'hora de fregir, amanir o al consumir determinades llaunes de conserva.

Es tracta, doncs, de substàncies greixoses que no es barregen amb l'aigua i, per això, al llençar l'oli usat de cuina per l'aigüera es contribueix a embussar les canonades ja que la seva viscositat dificulta la depuració de l'aigua. També afavoreix que les canonades facin mala olor perquè l'oli facilita el creixement de bacteris.

Cal destacar que un litre d'oli contamina fins a 40.000 litres d'aigua, una quantitat que equival al consum anual d'aigua d'una persona al seu domicili. Amb aquesta actuació, que compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya, l'Ajuntament de Valls treballa per donar compliment als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 12 i 13.

tracking