Diari Més

Successos

Detenen a Roda de Berà a Anatoly Shariy, un bloguer prorús acusat de traició

Ha estat arrestat aquest dimecres en virtut d'una ordre internacional i serà posat a disposició judicial

Imatge d'arxiu d'Anatoly Shariy.

Detenen a Tarragona a Anatoly Shariy, un blocaire prorus acusat de traicióWikipedia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional ha detingut al municipi de Roda de Berà el bloguer ucraïnès conegut com Anatoly Shariy, arran d'una ordre internacional de detenció després que les autoritats ucraïneses l'acusessin de traïció, entre d'altres càrrecs.

Segons han indicat a Efe fonts policials, el bloguer va ser arrestat ahir per la Policia Nacional i està sent traslladat a l'Audiència Nacional per passar a disposició del jutge d'instrucció 4, José Luis Calama, que ha de decidir si acorda extradir-lo.

«Les forces de l'ordre espanyoles van detenir A. Shariy el 4 de maig del 2022», ha anunciat així mateix en un comunicat el Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU), segons l'agència local ucraïnesa Ukrinform.

La detenció «va ser possible gràcies a l'estreta cooperació del Servei de Seguretat d'Ucraïna amb l'Oficina del Fiscal General, socis internacionals i com a resultat d'una operació especial de diversos nivells dels agents de l'ordre ucraïnesos», afegeix el comunicat.

L'SBU emfatitza que aquesta detenció és una altra evidència que «tot traïdor d'Ucraïna tard o d'hora rebrà un càstig merescut, és inevitable».

El servei especial ucraïnès sospita que Shariy va cometre delictes en virtut de dos articles del Codi Penal d'Ucraïna: l'art. 111 (traïció) i el 161 (violació de la igualtat dels ciutadans segons la seva raça, nacionalitat, creences religioses, discapacitat i altres causals).

Segons els investigadors de SBU, el bloguer va dur a terme activitats il·legals en detriment de la seguretat nacional d'Ucraïna en l'àmbit de la informació. «Hi ha raons per creure que Shariy va actuar en nom d'estructures estrangeres».

«L'evidència de la investigació està confirmada per una sèrie d'estudis d'experts, que van establir que a les entrevistes i discursos d'A. Shariy hi ha fets de les seves activitats subversives contra Ucraïna. Va ser declarat sospitós l'any passat», va precisar el comunicat.

Pel que sembla, el 22 de febrer passat, Shariy va ser citat per a una investigació a Ucraïna, però no es va presentar.

En una entrevista amb EFE el mes de juliol passat a Barcelona, el també periodista i polític ucraïnès va indicar que es trobava tranquil a Espanya fins que aquell any l'havien localitzat grups neonazis i temia que fos extradit per Kíev.

El bloguer, amb un canal de Youtube que segueixen gairebé 2,5 milions de subscriptors on denuncia la presumpta corrupció del seu país, té estatus de refugiat polític a Lituània, cosa que li ha permès moure's per territori de la Unió Europea.

Compatriotes seus han fet concentracions davant de casa seva a Roda de Berà en les últimes setmanes, acusant-lo de tenir posicions favorables a Putin.

tracking