Diari Més

Llibres

Versos que transiten per 'camins de terra'

El poemari és obra Joan Roig i Montserrat, rector de diversos pobles de les Muntanyes de Prades

Joan Roig viu a Ulldemolins des de fa més de 40 anys.

Versos que transiten per 'camins de terra'Ganzell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els paisatges, els llocs i, sobretot, les persones, són els protagonistes de Els camins de terra (Ganzell, abril 2022), el poemari que signa Joan Roig i Morera, rector d'Ulldemolins, Albarca, Capafonts, Prades i Vilanova de Prades.

El llibre és una reedició de l'original, publicat l'any 1973. «Hi vaig corregir quatre coses», detalla l'autor, qui assegura sentir-se plenament identificat amb aquests versos, «escrits durant la jovenesa». La majoria de coses, afirma, «les escriuria exactament igual» perquè, «en termes generals, estic d'acord amb tot el que vaig escriure llavors».

Els poemes d'Els camins de terra es presenten agrupats en cinc capítols i precedits pel poema homònim, en què l'autor desgrana el seu trànsit poètic a través dels paisatges i, de retruc, la vida. Entre les pàgines hi ha també un apartat centrat en la poesia religiosa, i el llibre es clou amb els Goigs a la Mare de Déu de la Font-Santa de Campos.

Joan Roig i Morera va néixer a Felanitx (Mallorca) el 1940, i fa 44 anys que viu a Ulldemolins, parròquia de la qual n'és rector. Es declara apassionat dels goigs, els quals ha estudiat profusament, i també n'ha escrit i publicat. Explica que escriu versos des de ben jovenet, afició que ha anat cultivant de manera força prolífica amb el pas dels anys, i des de tots els indrets on ha estat vivint i treballant.

El també escriptor Albert Manent va definir Roig i Montserrat com a «poeta sense tòpics, profundament religiós i amb finor lírica», mentre que el sacerdot i poeta català Climent Forner el va descriure com «el poeta religiós tarragoní per excel·lència».

Als seus versos s'hi destil·la el seu sentiment religiós, però també hi parla de les persones i la societat que ha conegut. «Vaig estar nou anys destinat al port de Sagunt, en una època de franquisme pur, on jo no sabia ni què era una vaga. Tot allò també va quedar reflectit en els poemes d'aquella època», detalla el Joan, qui també va estar molts anys treballant amb persones drogodependents.

El pròleg d'Els camins de terra el signa el poeta i novel·lista mallorquí Blai Bonet, i està datat el 1973, any de la primera edició del recull de versos.

tracking