Diari Més

Indústria

La petroquímica de Tarragona, en perill a causa del nou impost que preveu la Generalitat, segons Repsol

El conseller delegat de la companyia afirma que la llei que prepara el govern «penalitzarà» la indústria catalana

El polígon nord de la petroquímica de Tarragona vist des de Puigdelfí.

polígon nord de la petroquímica de Tarragon, PuigdelfíACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha assegurat aquest dilluns que la llei que prepara la Generalitat per lluitar contra els gasos que generen l'efecte hivernacle és «una amenaça seriosa» per al desenvolupament petroquímic de Tarragona i, en general, per a tota la indústria catalana.

Imaz, que ha participat en una jornada sobre l'estratègia energètica de la indústria organitzada per Foment del Treball, ha criticat obertament la iniciativa de l'executiu català d'imposar un tribut per a les activitats econòmiques que generen aquests gasos, que creu «no té cap sentit en un mercat sense fronteres» i acabarà «penalitzant» la indústria catalana.

Segons la seva opinió, l'impost previst suposa «un risc molt important per a la indústria catalana», ja que «hi hauria plantes que no pagarien aquests costos i d'altres que sí», en funció de si estan situades a Catalunya o no, encara que es trobin a pocs quilòmetres.

«És una amenaça seriosa per al desenvolupament petroquímic de Tarragona i per a la indústria catalana en general», ha subratllat, per expressar després el seu desig que «es resolgui» i s'imposi «un bany de realitat» en la política catalana.

El Govern va donar llum verda el gener passat a la memòria preliminar de l'Avantprojecte de llei de l'Impost sobre les activitats econòmiques que generen gasos amb efecte hivernacle, com és el CO2, i que es destinarà a nodrir un fons climàtic.

D'altra banda, Imaz ha reivindicat una transició cap a la descarbonització a Espanya que sigui «justa» per a les empreses i els consumidors, la qual cosa passa, segons la seva opinió, per frenar l'alça del preu de l'energia.

«Si cal parar l'activitat al llarg de l'any perquè ha d'haver-hi un ERO per no poder pagar els preus energètics, la transició no és justa», ha dit, per demanar després que s'actuï «amb humilitat» per «repensar» alguna aposta com la del vehicle elèctric i per «no demonitzar» algunes fonts d'energia.

En aquesta línia, ha alertat que prohibir el motor de combustió és «disparar-se un tret al peu» i suposa «una amenaça» per al sector de l'automoció, que aporta el 10% del PIB.

«És un error perquè ho necessitem per avançar en els biocombustibles, que ens han de servir per descarbonitzar sectors com l'aviació o el marítim», ha dit.

En aquesta línia, ha advocat per aprovar un «fort pla renove» per renovar el parc automobilístic, la qual cosa creu que «seria més barat i industrialment tindria un efecte tractor brutal».

tracking