Diari Més

Societat

Una esportista tarragonina vol recuperar la torre de Sant Simplici, al Gaià

S'ha proposat pujar-hi cent vegades per conscienciar la ciutadania del valor patrimonial d'aquestes restes medievals tarragonines del segle XI

Anna Saballs, passant pel costat del monument que promou.

Una esportista tarragonina vol recuperar la torre de Sant Simplici, al GaiàCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una practicant tarragonina de Trail Running, Anna Saballs, ha emprès una campanya en solitari per recuperar la torre de Sant Simplici, un antic vestigi medieval situat a l'est del Tarragonès, a la zona del Baix Gaià. Saballs s'ha proposat pujar-hi cent vegades i donar-lo a conèixer, per conscienciar la ciutadania i les administracions del valor patrimonial d'aquest edifici i la necessitat que s'hi emprenguin obres de restauració. Saballs ha explicat que coneixia la torre a causa de les rutes que fa per la comarca quan practica el seu esport, i que mai no li ha agradat l'estat de conservació en que es troba. Per aquesta raó, va concebre «un d'aquests projectes que et venen al cap a l'inici de l'any», segons ha explicat. De moment ja hi ha pujat 20 vegades des que ha començat a comptar, segons ha dit, «però no em penso aturar fins que arribi a cent».

També s'ha reunit amb el regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo, que segons Saballs ha mostrat molt d'interès en la seva idea. L'esportista és conscient, segons diu, de la dificultat del que es proposa, «ja que la torre és a l'interior d'una finca particular, i caldria parlar amb els propietaris abans de fer-hi cap intervenció».

Saballs explica que la torre de Sant Simplici és una torre de guaita datada al segle XI, que en un principi complia funcions de vigilància a la frontera del Gaià, i també donava avís de la presència de pirates a la costa del Tarragonès. Posteriorment, un cop es van enxamplar les fronteres, la torre servia de protecció als masos de la rodalia. També es coneix la seva participació, com element defensiu, a la batalla del Catllar de la Guerra dels Segadors, al segle XVII. En l'actualitat el monument està molt malmès, i només és visible la base de l'estructura.

Tot i això, Saballs considera que l'indret té un gran simbolisme que s'ha de conèixer i valorar. «Jo hi vaig sovint a descansar», afegeix, «perquè és un mirador magnífic de tot el Tarragonès i la costa. Ens ofereix una vista espectacular», conclou.

La torrre està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional, i forma part de rutes excursionistes per anar al Castell del Catllar. També és a prop d'antigues masies fortificades, com ara el Mas Cosidor i el Mas Sorder, circumstància que fa més interessant l'entorn on se situa i que explica els seus usos antics. Saballs seguirà amb la seva campanya personal, esperançada que amb cada ascensió de la torre estigui més a prop d'aconseguir-ne la recuperació integral i l'entrada per la porta gran d'aquest element al patrimoni històric de la comarca.

tracking