Diari Més

Social

La Diputació de Tarragona ajuda els ajuntaments a retirar restes de les plantacions de marihuana

L'ens respon a la demanda dels municipis afectats per aquest fenomen, cada cop més estés a espais naturals, i obre una nova línia d'ajuts

Voluntaris recollint les restes d'un campament d'una plantació de marihuana a Mont-ral.

La Diputació de Tarragona ajuda els ajuntaments a retirar restes de les plantacions de marihuanaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Tarragona ha obert una nova subvenció perquè els ajuntaments puguin fer front a una problemàtica cada cop més estesa i que afecta, sobretot, a municipis de muntanya o d'interior: la retirada de les instal·lacions, els objectes i andròmines que es deixen abandonats a espais naturals públics cada cop que els Mossos d'Esquadra troben i desmantellen una plantació de marihuana. Els ajuntaments que ho sol·licitin podran disposar de fins a 10.000 euros per a la retirada, el transport i la gestió d'aquests residus que, en la majoria dels casos, s'amaguen en zones de difícil accés. De moment, els ajuts aniran adreçats a la neteja d'espais públics, però la Diputació de Tarragona ja està explorant fórmules per poder estendre'ls també a terrenys de titularitat privada.

«Fa uns mesos alguns municipis ens van fer arribar les dificultats que es trobaven a l'hora de retirar tota la infraestructura que queda a les zones de bosc o de muntanya un cop els Mossos d'Esquadra han decomissat totes les plantes de marihuana d'un campament. Els municipis de Querol i Mont-ral van ser els primers a fer-ho», explica el diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria municipal i Territori, Josep Forasté.

Productes químics, llargues mànegues i grans dipòsits d'aigua, tendes de campanya, cuines, bombones de butà, bosses i plàstics o lones, són alguns dels objectes que queden en aquestes plantacions amagades a un bosc a una zona alta de muntanya o una vall de difícil accés, i que han servit a les persones que les custodien és per garantir el manteniment de les plantes o per afrontar llargues jornades de vigilància.

«S'han trobat objectes pesats i de grans dimensions i costa d'imaginar com han pogut transportar-los fins a terrenys que sovint estan a dalt d'una muntanya o a una zona de molt difícil accés», afegeix Forasté. Que aquestes infraestructures facin el camí a la inversa suposa una gran despesa no prevista i problemes de gestió per als ajuntaments que sovint han d'afrontar la neteja de més d'una plantació.

Durant l'estiu passat, els Mossos van localitzar i desmantellar set plantacions de marihuana només a terrenys del terme municipal de Mont-ral.

A espais com el torrent Roig i d'Esblada, Gaià, Pinyana i el llac Formigosa de Querol, els Mossos d'Esquadra van desmantellar vuit plantacions de marihuana també l'estiu passat i van començar a netejar-les a principis d'aquest any. Per fer-ho, l'Ajuntament va contractar quatre pagesos del poble que, amb un remolc, van recollir totes les deixalles acumulades en diverses zones forestals del terme. A Mont-ral, una cinquantena de persones es va organitzar per retirar les restes dels campaments de marihuana. «Aquests objectes contaminen el medi natural i suposen un risc d'incendi», diu Forasté.

La proliferació de plantacions és una problemàtica que s'ha anat agreujant des de 2015 fins al punt que Catalunya s'ha convertit en l'epicentre del tràfic de marihuana a Espanya i a Europa.

tracking