Diari Més

Territori

Protesta contra el gran polígon industrial de l'Alt Camp avui a la plaça del Blat de Valls

La concentració, liderada per la Plataforma Territori Sostenible del Camp, serà a les 18 h.

Pla dels límits del gran polígon industrial de l'Alt Camp.

Protesta contra el gran pol industrial de l'Alt Camp avui a la plaça del Blat de Valls

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma Territori Sostenible del Camp ha convocat una concentració avui a les 18 h. a la plaça del Blat de Valls per protestar contra el gran pol industrial que la Generalitat ha plantejat per a la comarca. L'entitat ho fa per a què es visibilitzi el rebuig de la ciutadania davant aquest pla i per fer pressió a l'Ajuntament de Valls perquè retiri el suport al projecte. La protesta es durà a terme a la mateixa hora que els diferents grups polítics amb representació al consistori vallenc estan convocats a una sessió informativa sobre el pla. El Pla Director Urbanístic d'Activitat Econòmica (PDUAE) de la Plana de l'Alt Camp afecta un total de 3.746,15 hectàrees del triangle que es forma entre Valls, el Pla de Santa Maria, Vila-rodona i una petita part del terme municipal d'Alió. D'aquestes hectàrees, la meitat es destinaran a ús ambiental i paisatgístic, 835 es posaran al mercat per a usos industrials i en la resta es construirà l'accés viari, serveis tècnics i d'equipament. Les 835 hectàrees que es volen oferir a empreses logístiques s'ubiquen en tres localitzacions: l'àmbit de la plataforma intermodal Valls-est, l'àmbit Planes del Guardià i l'àmbit d'ampliació del Pla de Santa Maria.

Tots ells donen continuitat al polígon industrial de Valls i als polígons de Planes de la Serra i de Bràfim/Alió. Actualment, el govern català està estudiant l'ordenació dels usos concrets d'aquest sòl, on pretén situar parcel·les de grans dimensions (fins a 100 hectàrees). Obert el procés de participació ciutadana, el departament de Polítiques Digitals i Territori, conjuntament amb els ajuntaments afectats, començaran pròximament la redacció definitiva del projecte.

Oposició frontal al projecte

La Plataforma Territori Sostenible del Camp s'oposa frontalment a aquest pla perquè considera que «els polígons de l'Alt Camp tenen moltes infraestructures construïdes que no estan ocupades i cal ocupar-les abans de fer cap ampliació», segons apuntava Sílvia Abellà.

El projecte afecta la plana agrícola de la comarca i, per a Abellà, «a l'Alt Camp hi ha una pagesia molt potent, que intenta viure de la terra, i molt de turisme rural i aquest projecte no té en compte res de tot això». «On quedarà la terra de cultiu i on quedarà la biodiversitat de la comarca?», es preguntava. «Si volem un desenvolupament sostenible per lluitar contra el canvi climàtic, aquest no és el camí», afegia.

La Generalitat ha obert un procés participatiu per captar idees i inquietuds sobre els projectes i ho farà a través de sessions informatives en els diferents municipis afectats. Tot i que inicialment s'havia marcat el 30 d'abril com a data de finalització d'aquest procés, finalment el Govern ha decidit ampliar el termini per poder parlar amb els afectats.

Tot i això, Sílvia Abellà apuntava que «és important aquesta concentració a la plaça del Blat perquè volem que la ciutadania s'assabenti del projecte i pugui opinar sobre el projecte que hi ha damunt la taula, un projecte que posarà molt difícil continuar amb l'activitat agrícola a l'Alt Camp».

tracking