Diari Més

Economia

L'augment del preu de petroli omple les estacions de servei de baix cost

La FEAT preveu un increment del cost del transport perquè «el combustible» és una de les despeses centrals del sector

Cua de vehicles ahir al matí a la benzinera BonÀrea del polígon Francolí de Tarragona.

L'augment del preu de petroli omple les estacions de servei de baix costGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'augment del preu del petroli de la darrera setmana i la incertesa del comportament del mercat després que alguns compradors hagin rebutjat adquirir-lo de Rússia està fent que molts conductors s'aboquin a les estacions de servei de baix cost per omplir el dipòsit en previsió que segueixin a l'alça.

En algunes benzineres, com les de BonÀrea, l'augment de la demanda s'està fent evident per la formació de llargues cues per omplir el dipòsit dels vehicles, un fenomen que es ve produint des de dimarts. Els preus del petroli es troben en el seu nivell més alt dels darrers catorze anys. De fet, el litre de gasoil, el carburant més consumit a Espanya, ha superat aquest dimecres els 2 euros per litre en nou gasolineres, una de les quals, a la demarcació de Tarragona, on ahir es pagava a 2,01 euros el litre. L'augment ha estat imparable aquesta setmana. Dilluns, el preu mitjà de la sense plom 98 era d'1,89 euros, dimarts d'1,933 i, ahir dimecres, va incrementar-se fins als 1,968 euros. La benzina sense plom 95, que dimarts es pagava a 1,785 euros de mitjana el litre, ahir va assolir els 1,819. El gasoil A+ s'enfilava ahir fins als 1,855 euros de mitjana i el gasoil A, que va començar la setmana venent-se a 1,652 euros el litre de mitjana, va pujar fins als 1,714 dimarts i ahir se situava en 1,763 euros per litre.

Segons les marques, el preu també ha oscil·lat i la sense plom 98, per exemple, ha anat dels 1,798 euros el litre la companyia més barata fins als 1,933 euros, la marca més cara. Les companyies de baix cost no han superat el llindar dels 1,95 euros el litre per al mateix combustible.

La gasolina sense plom 95 i el dièsel estan submergits en aquesta tendència alcista des del maig del 2021, quan el litre costava 1,074 i 0,981 euros, respectivament i tot apunta al fet que els preus continuaran augmentant.

Les fileres de vehicles esperant per a proveir-se de benzina es van repetir al llarg del dia d'ahir en algunes estacions de servei de la demarcació i en determinades hores del dia. En una de les benzineres associades a un centre comercial de Reus, un empleat reconeixia que, tot i que no s'havien produït grans cues, han detectat un important augment de la demanda d'ençà que ha començat l'escalada de preus dels carburants.

Pujarà el preu del transport

Davant aquest vertiginós augment de preu dels carburants, la Federació Empresarial d'Autotransport de Tarragona (FEAT) preveu una pujada del preu del transport. El seu president, José Luís Aymat, apuntava ahir que «caldrà aplicar la clàusula del gasoil del recentment aprovat Reial Decret-llei 3/2022 i apujar el cost dels contractes amb els clients». Aquesta clàusula preveu que, quan el combustible varïi un 5% o més el seu preu, es podrà incrementar o reduir el preu inicialment pactat en el contracte. Aymat va titllar la situació de «greu i preocupant per a la tresoreria de les empreses». «El combustible és un dels costos centrals del transport i, per tant, si s'incrementa el seu preu, caldrà apujar també el cost del transport». El president de la FEAT va concloure que «els clients no poden ignorar la situació, el preu del transport pujarà sí o sí».

tracking