Diari Més

Escoles

Les 'mates' es poden veure i tocar

L'INS Fontanelles de les Borges del Camp treballa amb material del Museu de Matemàtiques

Alumnes manipulant el material del Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA).

Les 'mates' es poden veure i tocarCEDIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA) té una exposició permanent a Cornellà de Llobregat, però també realitza exposicions itinerants per tot el territori català. Tarragona va acollir un parell d'aquestes exposicions els anys 2017 i 2019 amb un gran èxit de públic general i escolar. «Al Museu es va posar en marxa la idea de duplicar alguns dels mòduls d'aquelles exposicions per fer-los arribar a tothom. Així és com es van construir les Maletes del museu, amb materials i activitats manipulatius», explica José Rey Cano. Ell és vicepresident del MMACA però també director de l'institut Fontanelles de les Borges del Camp. Gràcies al patrocini de l'AMPA del centre, el curs passat es va adquirir la col·lecció completa de cinc maletes amb material manipulatiu, que consta d'una maleta per als alumnes d'educació infantil, dues maletes per als alumnes de primer a quart de primària, i dues més per als de cinquè i sisè de primària i l'ESO. El material es pot fer servir com a taller lliure, treball a l'aula o taller guiat, i consta de petits reptes i experiències matemàtiques. Tot, amb la voluntat que es pugui fer servir amb una metodologia de treball inclusiu, per donar resposta a alumnes amb necessitats diverses (dificultats d'aprenentatge, altes capacitats, etc.). A la vegada, és útil per reforçar coneixements adquirits a l'aula ordinària o realitzar tallers lliures, entre altres opcions.

Però, a més, l'objectiu de l'institut és generar un treball en xarxa amb tot aquest material, de manera que l'han ofert a les escoles adscrites al centre, i a hores d'ara ja s'hi han sumat l'Escola Font de l'Arc de Vilanova d'Escornalbou, l'Escola Puigmarí de Duesaigües, l'Escola Mare de Déu del Roser de Riudecols, l'Escola Josep Fuster d'Alforja i l'Escola Rocabruna de les Borges del Camp. Els professors de tots aquests centres han participat en unes jornades de formació, i durant el curs, les seves escoles poden recollir el material a l'institut i dinamitzar les activitats en el seu centre durant una setmana.

«L'objectiu del Museu i del projecte és donar noves oportunitats als alumnes perquè s'emocionin resolent tots aquests reptes i, a la vegada, vegin les matemàtiques des d'un vessant diferent», conclou José Rey.

Les 'mates' es poden veure i tocarCEDIDA

tracking