Diari Més

Llibres

Homenatge als llapis i a tot el que contenen

L'escriptora cambrilenca Rosana Andreu ha presentat el seu nou conte, 'Història d'un llapis'

J.C. Gil i Rosana Andreu, il·lustrador i autora.

Homenatge als llapis i a tot el que contenenCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un objecte tan senzill com un llapis de fusta pot contenir tot un univers, si se sap com buscar-lo. Això és el que ha fet l'escriptora i bibliotecària cambrilenca Rosana Andreu en el seu nou conte, Història d'un llapis (Editorial Babidi-bú). El protagonista és tot un clàssic a les aules: un llapis Staedtler HB fabricat a Nuremberg (Alemanya), que des que el compren, es va fent petit, petit, a força de fer-lo servir.

«És una història molt senzilla, pensada per a primers lectors», apunta la Rosana, qui també admet que, d'alguna manera, el conte «fa pensar en aquella il·lusió que pot sentir tothom quan estrena un llapis nou, allò tan senzill però a la vegada tan bonic». El llapis, afegeix, també és un contrapunt «a l'era digital», i «permet fer moltes coses, com dibuixar o escriure, sense necessitat d'endollar-lo». I, encara més, recorda la Rosana, fer servir un llapis vol dir escriure a mà, un hàbit que fa que les connexions neuronals siguin molt més potents que si simplement mirem una pantalla. En definitiva, apunta l'escriptora, es tracta de recordar la bellesa de l'escriptura a mà i, en síntesi, de les coses senzilles.

Aquest projecte tan personal, la Rosana l'ha fet juntament amb Juan Carlos Gil, que a més de signar les il·lustracions, és la seva parella. «Ell no es dedica professionalment a això, però sí que li agrada molt dibuixar i experimentar amb diferents formats. Volíem fer un projecte junts i vam pensar que podria ser un conte infantil sobre la història d'un llapis», recorda.

L'il·lustrador va decidir que, si la història era sobre aquest objecte, la millor manera de fer els dibuixos seria amb llapis de colors, omplint les pàgines de coloraines, igual que faria un nen. «Es va comprar un estoig de llapis de colors molt maco, que feia molt de temps que tenia ganes de comprar, i així és com va donar tot el color al llibre», recorda la Rosana.

Ara, amb el conte ja imprès i distribuït, la parella admet que té ganes de repetir l'experiència, encara que, com que no s'hi dediquen de manera professional, els costa trobar el moment de posar-s'hi de nou. De material no els en falta: «Hem parlat de fer un nou llibre, però aquesta vegada més enfocat a la novel·la gràfica, seria un còmic a partir d'una novel·la juvenil que ja tinc escrita», explica la Rosana.

Amb Història d'un llapis, l'escriptora de Cambrils suma un nou títol a la seva col·lecció de contes, entre les quals hi ha la sèrie de Les aventures d'en Nic, el simpàtic ruquet que es dedica a voltar pel territori. «Al Nic el tenim en standby a Prades, que és on va acabar la seva última aventura, esperant baixar cap a Reus», bromeja l'escriptora. De moment, explica, no preveu sumar un altre títol a la col·lecció de contes infantils, però sí que avança que, abans que s'acabi l'any, publicarà una novel·la.

Història d'un llapis es pot comprar a través de la pàgina web de l'editorial i també en llibreries de Cambrils i de Tarragona.

Una de les il·lustracions del conte infantil.

Homenatge als llapis i a tot el que contenenCedida

tracking