Diari Més

Escapades

Barraques de pedra seca al Masroig

A l'antic Camí ral que va del Masroig a Falset, al Priorat, es poden contemplar diverses construccions

Aquesta ruta és de dificultat baixa.

Barraques de pedra seca al MasroigTurisme del Priorat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'any 2018, la UNESCO va incloure la tècnica de construcció amb pedra seca en el Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. A Catalunya hi ha un gran nombre de construccions fetes amb aquesta tècnica, que consisteix a apilar pedres sense tallar i sense fer servir fang, ciment ni cap aglutinant. Només, en alguns casos, s'hi aplica terra seca.

Aquestes construccions eren fetes pels pagesos, que aprofitaven les pedres que enretiraven del camp per poder conrear per bastir murs i marges, aguantar terrasses i aixecar petites cabanes on refugiar-se del fred, la calor o la pluja, o desar-hi les eines.

La Ruta de les barraques del Camí Ral del Masroig a Falset és un itinerari de dificultat baixa que transcorre per un camí on es poden contemplar quatre exemplars magnífics de cabana de pedra seca. La distància total és de 6,4 quilòmetres amb un desnivell de 135 metres, i el temps estimat d'anada i tornada és de dues hores, tot i que la ruta està estructurada de manera que cada barraca és una mena de fita, i així els excursionistes poden decidir fins on arribar. D'aquesta manera, s'estableixen quatre nivells: Nivell suau, fins a la partida d'Escorpiteres i tornar (2,4 km / 40 min); Nivell lleuger, fins a la barraca de cal Josepó i tornar (5 km / 1 h. 20 min); Nivell moderat, fins a les barraques del Joan de cal Quimet i tornar (6 km / 1 h. 40 min) i Nivell exigent, fins al coll de la Falsetana i tornar (6,4 km / 2 h.).

El punt de partida de la ruta és el Celler Masroig. Des d'allà només cal buscar la pista que porta a l'ermita de la Mare de Déu de les Pinyeres i, al costat, agafar el Camí ral. L'itinerari està indicat per unes marques grogues i les cabanes tenen plafons explicatius. En el trajecte, es travessen camps d'ametllers, oliveres i, per descomptat, vinyes. Per tornar al Masroig, només cal desfer el camí. Un cop al poble, i aprofitant que hem retornat al Celler Masroig, val la pena conèixer les instal·lacions d'aquesta edificació, que té una llarga història i que compta amb uns trulls subterranis del 1917 molt interessants. Al Celler ofereixen tota mena de propostes per fer turisme enològic, que inclouen visites guiades, tastos d'oli i de vi, o fins i tot àpats tradicionals com la clotxa o esmorzars de forquilla.

tracking