Diari Més

Llibres

Noves guies per als caminaires senior

L'escriptor de la Fatarella Josep Gironès ha publicat dues guies amb rutes per a persones grans i actives

Les rutes transcorren pel Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Noves guies per als caminaires seniorCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'editorial Piolet, especialitzada en guies de senderisme i literatura de muntanya, acaba d'encetar una col·lecció adreçada a la gent gran que practica el senderisme i l'excursionisme. L'autor dels manuals és l'escriptor de la Fatarella Josep Gironès, que ha elaborat 15 rutes pel Camp de Tarragona i 15 més per les Terres de l'Ebre pensant en les persones que, com ell mateix, senten la dèria de caminar passada l'edat de jubilació.

«Em vaig fer el plantejament que, quan arribés l'hora de la jubilació, tindria el cap clar i les cames àgils tant de temps com fos possible», explica Gironès. I la clau per aconseguir aquest doble objectiu va ser, precisament, el senderisme: «Elaborar aquestes rutes m'han permès fer unes quantes tasques d'índole intel·lectual, com ara planificar-les sobre el mapa, gravar-les al GPS, executar-les sobre el terreny, fer fotografies i després, fer-ne una crònica amb les notes que he pres i la documentació que he buscat».

Tot plegat, detalla l'autor, després d'adonar-se que la seva relació amb la muntanya havia canviat amb el pas dels anys: «De jove jo havia sigut excursionista, però ho vaig deixar, fins que fa uns deu anys vaig començar a fer senderisme de nou amb una colleta d'amics. I em vaig adonar que la meva percepció de l'ambient havia canviat: abans podia fer la travessia del Montsant corrents, però ara, en transitar més assossegat, tinc una millor percepció del que m'envolta».

Les dues guies inclouen sortides aptes per a persones grans que estiguin actives, senders que pot fer tothom. A més, quan hi ha un tram delicat o que pot ser dificultós, l'autor ho avisa d'avançada i, fins i tot proposa alternatives.

«La muntanya és molt acollidora, serveix a la vegada per cansar les cames i descansar el cervell, i potser per això som molts els que tombem pel territori», assegura Gironès. «Per això, i perquè, per poc que es busqui, de seguida es troben paratges sensacionals». L'escriptor explica que ha escollit les rutes alternant les sortides «clàssiques» amb altres que transcorren per llocs on hi ha detalls que l'autor considera interessants, com ara obres de pedra seca, castells, torres, o raconades de vegetació. «Tota l'estona vas veient coses que t'ajuden a omplir el sarró d'experiències i fan que arribis a casa amb el cap ple de sensacions», assegura.

El projecte de rutes per a gent gran ja té una segona part, que el propi Josep Gironès està escrivint. Seran dues guies més que exploraran nous camins pel mateix territori que les primeres. De moment, les que ja estan publicades han despertat l'interès de la Diputació de Tarragona, que les ha vist com una proposta novedosa i que també pot resultar interessant per al públic familiar. En paral·lel, l'escriptor fatarellenc ja està treballant en el seu nou llibre, on explicarà les vicissituds de les persones que, a causa de la guerra, es van haver d'amagar a les muntanyes.

Les rutes transcorren pel Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Noves guies per als caminaires seniorCedida

tracking