Diari Més

Religió

La Salle obre una investigació pels abusos que va patir Alejandro Palomas

El presumpte agressor seria un professor de Premià de Mar, que ara té 91 anys i viu en una residència de la congregació a Cambrils

L'autor d''Un país amb el teu nom',

La Salle obre una investigació pels abusos que va patir Alejandro PalomasACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut dels Germans de les Escoles Cristianes (La Salle) ha activat el seu protocol contra els abusos sexuals després de conèixer el cas de l'escriptor Alejandro Palomas, que avui ha denunciat que amb 8 anys va ser violat i va patir reiterats abusos sexuals per part d'un professor de La Salle de Premià de Mar (Maresme).

Palomas (Barcelona, 1967), Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil i Premi Nadal 2018, ha desvetllat que el germà de La Salle, que denomina L i que va ser el seu professor i tutor a La Salle de Premià de Mar, el va violar, el va masturbar i li va fer tocaments en múltiples ocasions quan ell tenia entre 8 i 9 anys.

Els pares de l'escriptor van denunciar el cas a la direcció del col·legi, que els va assegurar que prendrien cartes en l'assumpte i que no tornaria a passar, i Palomas recorda que llavors va deixar de ser l'alumne preferit del professor i va passar a ser l'«empestat».

En conèixer la denúncia pública que ha fet Palomas, La Salle ha obert una investigació al professor, que ara té 91 anys i viu en una residència de la congregació a Cambrils (Baix Camp) per conèixer si va haver-hi més víctimes, ha condemnat els fets, que ha titllat de «menyspreables», i els ha condemnat sense pal·liatius.

Segons ha explicat la responsable de Relacions Institucionals de La Salle, Isabel Llauger, «no podem sinó condemnar de manera pública qualsevol abús a menors, traslladar la voluntat de suport a la persona afectada i assumir la responsabilitat que ens toqui».

Llauger ha recordat que la institució, que compta amb 25 escoles a Catalunya i 984 a tot el món, a més de 75 universitats, i més d'un milió d'alumnes, té establert un protocol «que no permetria que uns fets semblats als coneguts avui succeïssin a la nostra comunitat educativa».

La institució escolar ha activat després de conèixer el cas de Palomas el seu protocol, que inclou «assumir tot el que en aquest procés s'albiri».

«La Salle ha optat sempre per mantenir el compromís amb la cerca de la veritat i l'atenció a les víctimes de qualsevol tipus d'abusos, perquè considerem tot abús com un delicte inadmissible que atempta contra la moral, la llibertat i la dignitat personal», ha subratllat Llauger.

Els germans de La Salle s'han compromès a seguir rigorosament les directrius emanades de la normativa canònica, d'acord amb les crides del papa Francesc, i faran «acolliment i escolta empàtica amb la víctima si aquesta es posa en contacte directament o indirectament amb la Institució, exercint aquelles accions que afavoreixin els seus interessos».

També assumeixen «la responsabilitat de les conseqüències que es derivin dels resultats obtinguts en els procediments propis i en les resolucions judicials».

«Som molt conscients que els fets que s'han atribuït a persones vinculades amb la nostra Institució són menyspreables i causen un profund dolor a tots aquells que els han sofert. Per tant, com a Institut i respectant sempre la presumpció d'innocència tal com ens obliga la llei, només ens queda expressar la nostra màxima repulsa i aflicció per l'ocorregut i demanar perdó pel sofriment patit», ha dit Llauger.

Com en qualsevol cas d'abusos, La Salle ha obert una investigació per «recollir tota la informació, corroborar dades objectives, recaptar possibles indicis i establir la seva versemblança per comunicar-ho a la Fiscalia i col·laborar amb la recerca».

Al mateix temps, ha activat el procediment intern que recull l'establert per la normativa canònica i el dret propi de l'Institut, supervisat pel Comitè d'Ètica de La Salle.

«Volem deixar clar que en cap moment ens inhibim del problema quan se'ns planteja ni alentim els procediments o la presa de decisions, ni molt menys ens neguem a investigar ni busquem la via de fuita del sobreseïment o la desestimació de les pretensions reparadores», ha assegurat Llauger.

La responsable de Relacions Institucionals de La Salle ha recordat que la pròpia institució ha denunciat a germans de la congregació que han estat admeses a tràmit davant l'Audiència Nacional i que s'ha personat com a acusació popular «fins a l'obtenció de severes sentències».

La Salle disposa d'un Codi Ètic i de Conducta i un canal a disposició de qualsevol persona que vulgui fer arribar a la Institució alguna informació, testimoni o denúncia en relació amb algun comportament o acció de membres d'aquesta, passat o present, al correu proteccion@lasalle.es i a la pàgina web institucional.

«No ens mou un altre objectiu que el de buscar la màxima transparència i celeritat en l'aclariment de qualsevol conducta que sigui constitutiva d'abusos o hagi infligit dolor a persones que han estat sota la nostra tutela, tant en el passat com en el present», ha conclòs Llauger.

tracking