Diari Més

Successos

Desarticulada una organització criminal dedicada a la producció massiva de marihuana 'indoor' a Tarragona

L'operació s'ha saldat amb 15 detinguts i la confiscació de prop de 19.000 plantes de marihuana

Una imatge d'una de les plantacions de marihuana.

Desarticulada una organització criminal dedicada a la producció massiva de marihuana 'indoor' a TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil de Tarragona, en col·laboració amb la Policia francesa i policies locals de Cambrils i Calafell, ha desarticulat una organització criminal dedicada a la producció massiva de marihuana en plantacions 'indoor' assentada a la província de Tarragona, amb ramificacions a Tarragona, Cambrils, Calafell, El Vendrell, Flix i La Bisbal del Penedès.

L'organització va ser detectada per agents de recerca de la Comandància a mitjans del passat any 2021 que, a causa del volum d'objectius i ubicacions que van poder identificar, van requerir la col·laboració de les policies locals de Cambrils i Calafell, que van contactar al seu torn amb la Policia francesa perquè la majoria dels membres de l'organització identificats tenien aquesta nacionalitat, malgrat tenir origen albanès. Es va considerar que el destí final de la marihuana conreada era França i altres països europeus.

Aquesta operació ha permès la detenció de 15 persones, una d'elles en territori francès, així com la intervenció de 18.695 plantes de marihuana en diferents estats de creixement, 2,5 kg de cabdells i 25 kg de marihuana ja envasada, 14.560euros en metàl·lic i una quantitat indeterminada de diners en moneda britànica, albanesa i estadounidenca. Un dels integrants de l'organització va ser detingut per la Policia francesa amb 25 quilograms de marihuana. La valoració econòmica de la droga confiscada hauria pogut aconseguir en el mercat il·lícit un preu superior als quatre milions i mig d'euros.

La investigació, desenvolupada per agents de Recerca Fiscal de la Guàrdia Civil en col·laboració amb especialistes en la lluita contra el narcotràfic de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de Tarragona, es va iniciar a primers del passat mes de juliol. En el transcurs d'aquesta es va poder comprovar que l'organització estava totalment disseminada al llarg de la província.

Gràcies a les tasques d'investigació, es van poder localitzar diferents plantacions custodiades per membres de l'organització. A més, les vigilàncies a les quals van ser sotmesos els seus integrants van permetre definir l'estructura jeràrquica i assumpció de rols de cada membre de l'organització, tots ells sota la figura del considerat líder d'aquesta, individu d'origen albanès, però igualment amb nacionalitat francesa, resident a Calafell.

Seguint els canals establerts per a la col·laboració amb la Policia francesa, després de contactar amb l'enllaç policial francès a Barcelona, es va poder detenir un dels membres de l'organització aPerpigna el passat dia 22 de desembre, trobant la policia francesa a l'interior del vehicle que conduïa 25 kg de marihuana perfectament embalada i preparada per a la venda.

Un cop determinada la jerarquia de l'organització, localitzades cinc plantacions de marihuana ubicades a Cambrils, Flix i la Bisbal del Penedès i identificats els domicilis dels membres de l'organització, les unitats d'investigació implicades van sol·licitar de l'Autoritat Judicial competent nou entrades i registres, que finalment van ser acordades pel Jutjat d'Instrucció tres de Reus.

Durant la matinada del dimecres 26 de gener es va desplegar un complex i ampli dispositiu de 200 agents pertanyents a unitats de reserva especialitzades en entrades i registres, secundades per mitjans aeris, unitats canines i patrulles policials. En els dispositius han col·laborat agents de la policia local de les diferents poblacions i tècnics d'Endesa. Els dispositius s'han coordinat amb els enllaços policials francesos a Barcelona.

Cal ressenyar que l'organització es trobava connectada a la xarxa de subministrament elèctric de manera fraudulenta evitant així el cost de l'alt consum d'energia elèctrica que aquest tipus de cultius necessita i les sospites que hagués generat la seva regularització. Els cinc punts de subministrament irregular han originat un frau a la companyia subministradora Endesa de 253.000 euros amb un consum equivalent al de 234 habitatges.

Als 14 detinguts a Espanya se'ls imputen delictes contra la salut pública, tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de consum elèctric. S'investiga un possible delicte de blanqueig de capitals. Els detinguts han quedat a disposició del Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus.

tracking