Diari Més

Medi Ambient

Cambrils, Vandellós i Mont-roig tindran contenidors intel·ligents

SECOMSA impulsa una prova pilot en diverses zones dels tres municipis amb què es bonificarà la correcta recollida selectiva

Contenidors de Girona. En la prova pilot s'usarà, en principi, el mòbil per identificar l'usuari.

Cambrils, Vandellós i Mont-roig tindran contenidors intel·ligentsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Algunes zones de Cambrils, Vandellòs-l'Hospitalet de l'Infant i Mont-roig del Camp tindran contenidors intel·ligents, els quals identificaran l'usuari a distància i sense contacte físic, a través de l'ús del telèfon mòbil i monitoraran si aquest realitza un dipòsit dels residus correcte.

SECOMSA, que gestiona la recollida selectiva de residus al Baix Camp, ha triat aquests tres municipis, els més poblats, per posar en marxa aquesta prova pilot que té com a objectiu augmentar tant la qualitat com la quantitat dels residus recollits premiant a aquells usuaris, –mitjançant bonificacions en la taxa de residus– que en facin un correcte ús dels contenidors i del dipòsit de les fraccions. La prova pilot s'estendrà també a les zones de recollida selectiva porta a porta, en aquest cas amb un sistema d'etiquetes (tags) i els lectors corresponents.

En la prova pilot, el sistema d'identificació serà voluntària, és a dir, els contenidors estaran oberts permanentment i, només aquells usuaris que vulguin, s'identificaran i deixaran registrats els seus lliuraments. Afectarà només els contenidors de matèria orgànica i lleugers i es desplegarà només a les zones més densament poblades dels tres municipis. Per contra, el sistema d'identificació per millorar el sistema porta a porta domiciliari s'implantarà a zones poc denses (residencials), així com als establiments comercials que gaudeixin d'aquesta forma de recollida dels residus orgànics i del paper cartó.

El sistema que es vol implantar descarta la tecnologia de codis QR, però permetrà que l'usuari s'identifiqui mitjançant una app als telèfons amb els sistemes operatius Android i IOS sense tenir contacte amb el contenidor i en un temps màxim de dos segons. Per altra banda, els dispositius dels contenidors emetran un senyal lumínic i sonor per indicar que la identificació s'ha realitzat correctament. Els veïns podran consultar, a través de l'aplicació, l'històric de residus fet. També rebran avisos o podran informar de queixes i, fins i tot, gestionar la petició de recollides a demanda, com ara dels residus voluminosos o de la poda.

L'empresa pública està licitant el subministrament de tots els sistemes d'identificació que requereix aquest per a un total de 900 contenidors de matèria orgànica i d'envasos lleugers i per a 5.416 punts de servei, 4.650 domicilis i 770 activitats comercials que usaran les targetes del sistema porta a porta. El pressupost és d'1.216.223,43 euros i la licitació inclou també l'adquisició de tots els dispositius i comunicacions associades, el programari per a la seva gestió i implementació, així com tots els serveis necessaris per a la correcta posada en marxa i manteniment posterior. El desplegament de la prova pilot anirà acompanyada d'una campanya de comunicació entre els usuaris.

El concurs públic recull també l'adquisició de les etiquetes tipus tag NFC que s'adheriran amb una xapa a les façanes i de les terminals mòbils per a la lectura de les mateixes per part dels operaris del servei de recollida porta a porta domiciliària comercial.

A quinze pobles de la Conca

Els contenidors intel·ligents ja són una realitat a diversos municipis de Catalunya. El cas més destacable és el de la Conca de Barberà, on el Consell Comarcal va fer arribar els contenidors intel·ligents a més de 3.300 llars de quinze municipis i diferents nuclis de la comarca de forma progressiva durant el 2020 i, al llarg del 2021, va procedir al tancament dels contenidors d'orgànica i de resta.

tracking