Diari Més

Els restauradors de l'Alt Camp esperen duplicar la clientela de l'any passat durant les calçotades

Els pagesos de la IGP moderen l'expectativa de produir 20 milions d'unitats de ceba dolça enguany

Dos treballadors del restaurant Cal Ganxo de Valls preparen els calçots per als comensals.

Els restauradors de l'Alt Camp esperen duplicar la clientela de l'any passat durant les calçotadesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La temporada de calçotades a l'Alt Camp podria portar als restaurants el doble de clients que van rebre el 2021 passat. Tot i aquesta previsió optimista, el president de l'Associació de Restauradors de Valls, Joan Francesc Mira, ha apuntat que l'ocupació pot ser d'un 85% respecte les xifres anteriors a la pandèmia. Amb les restriccions vigents i les cancel·lacions per casos covid, els restauradors descarten penjar el cartell de complet, de moment. La pandèmia també afecta les plantilles dels restaurants, que han de reorganitzar-se davant les baixes de personal. Pel que fa a la previsió de produir 20 milions d'unitats de calçots, la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) ha rebaixat aquesta xifra que augurava una temporada de rècord.

Abans de la pandèmia aconseguir taula en un restaurant d'un dia per l'altre per fer una calçotada era gairebé missió impossible. En canvi, ara fer una reserva amb poc temps de marge és més fàcil. D'una banda, les cancel·lacions per casos de covid entre els clients ajuden a trobar taules buides i de l'altra, les ganes de celebrar calçotades es van recuperant a poc a poc. Ara bé, el context sanitari també té una repercussió directa en l'organització de les cuines. «Cada setmana falten un, dos o tres cambrers a cada restaurant i es va a correcuita a buscar més personal», ha lamentat Mira.

Ara per ara, la previsió de l'Associació de Restauradors de Valls i l'Alt Camp és recuperar el 85% de clientela, mentre que l'esperança és que un cop superada la sisena onada de coronavirus hi hagi un respir per al sector i permeti rebaixar restriccions i omplir tots els restaurants la resta de la temporada de calçots, que s'allarga fins a la primavera.

Més enllà de la calçotada, aquesta ceba dolça ha permès que tant productors com restauradors es reinventessin davant una situació complicada com és la pandèmia. Per una banda, els restaurants han inclòs a les seves cartes el calçot com un ingredient més als seus plats, mentre que de l'altra, alguns pagesos han optat per coure i vendre cuits els calçots als clients. Aquesta última pràctica però, no ha acabat d'agradar al sector de la restauració, que veu en aquesta línia de negoci una competència «deslleial».

Qualitat excel·lent

Per la seva banda, els productors de la IGP opten per no quantificar amb precisió la rebaixa d'unitats de calçots de cara a la temporada d'enguany, però calculen que serà millor que la de l'any passat i el 2020. En canvi, continuarà per sota de la xifra assolida abans de la pandèmia, tal com ha apuntat el president de la IGP, Dalmaci Clofent. En relació a la qualitat de la ceba dolça, Clofent l'ha titllat «d'excel·lent» gràcies al fred continuat de les últimes setmanes, que han fet que els graus de dolçor d'aquesta verdura siguin «adequats».

Actualment, el preu per calçot oscil·la entre els quinze i els setze cèntims per unitat. El president de la IGP el considera «correcte» tenint en compte les dues darreres campanyes condicionades per la pandèmia. Ara bé, des del sector de la restauració creuen que es tracta d'un preu «una mica car» en comparació amb temporades anteriors, quan es pagaven entre deu i dotze cèntims per unitat. Segons el president de l'Associació de Restauradors de Valls, els establiments no han variat el preu de les calçotades i lamenten l'increment del cost de la matèria primera.

tracking