Diari Més

Infraestructures

El futur tramvia circularà sense catenàries en els trams urbans

Els alcaldes de Cambrils, Salou, Vila-seca, Tarragona i Reus es mostren satisfets per l'impuls del projecte, el qual recull les seves propostes

Els alcaldes del territori per on transcorre el projecte es van reunir ahir amb representants del departament de Vicepresidència.

El futur tramvia circularà sense catenàries en els trams urbansCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El futur tren del Camp de Tarragona que connectarà les poblacions de Cambrils i Vila-seca, passant per Salou, en una primera fase, i unirà tota aquesta xarxa amb Tarragona i Reus, en una segona fase, transcorrerà per les zones urbanes sense catenàries i serà, en realitat, un tramvia. Els alcaldes del municipis per on transcorrerà es mostren satisfets del projecte, el qual ha recollit la gran majoria de propostes que en van fer. A més de tenir una circulació «amable» dins dels nuclis urbans, ho farà en un traçat independent de la xarxa en servei d'Adif entre Cambrils i Vila-seca, la qual cosa el dotarà de major autonomia i el deslligarà de la circulació ferroviària.

El calendari de la tramitació, si es compleix, podria situar la licitació de les obres l'any 2023. El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori traurà a concurs, en les pròximes setmanes, la redacció del projecte constructiu del primer tram entre Cambrils i Vila-seca, un cop analitzades les al·legacions i informes rebuts durant el tràmit d'informació pública, audiència, informació institucional i consulta de l'estudi informatiu. Ahir, de fet, representants de Vicepresidència es van reunir amb els alcaldes afectats pel projecte per analitzar-les.

L'objectiu del nou tramvia, que serà operat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), és assolir una quota modal de transport públic del 25%. Actualment, aquesta és del 18%.

La demanda estimada és de nou milions de viatges anuals, un cop estigui plenament en servei la xarxa i tenint en compte els desenvolupaments previstos i l'aplicació de mesures de promoció del transport públic i la mobilitat activa.

Cambrils

«Serà el que volíem, un tramvia, i una de les nostres al·legacions era que funcioni sense catenària en els trams urbans. De fet vam demanar que la nostra zona de Llevant, o sigui de Vilafortuny fins a Salou, sigui considerada també zona densament poblada, per evitar que el comboi assoleixi velocitat interurbana», ha explicat l'alcalde de Cambrils, Oliver Klein. I és que, de fet, segons el projecte que contempla la Generalitat de Catalunya, el disseny d'aquest nou sistema de tren-tramvia tindrà característiques tramviàries, tant pel que fa al material mòbil com per a la infraestructura als nuclis urbans, però permetrà assolir velocitats de fins a 100 quilòmetres per hora als trams interurbans. En el cas de Cambrils, resta pendent que la Generalitat estudiï, en una segona fase, la connexió del tramvia –que tindrà origen i destí on es troba l'antiga estació de trens d'Adif, la qual serà enderrocada– amb la nova estació de trens amb un traçat que podria transcórrer al llarg de la riera de l'Alforja. «Les bandes al costat de les vies del tren, la retirada de les quals es licitarà enguany, quedaran desafectades i el municipi guanyarà noves zones», afegeix Klein, qui es mostra satisfet pel fet que es vulgui implantar un tramvia sostenible. Cambrils proposa que s'utilitzi l'hidrogen verd, una tecnologia que no està estesa en el transport ferroviari, però que ja s'està desenvolupant.

Salou

«Tot allò que havíem defensat està veient la llum. Les vies del tren seran desmantellades, el traçat serà d'ample europeu i estarà integrat al nucli urbà. El projecte avala les nostres tesis. El tramvia millorarà la qualitat de vida de les persones», diu l'alcalde de Salou, Pere Granados. El batlle recorda que el projecte d'Eix Cívic, el qual reurbanitzarà la zona de la via del tren d'Adif desafectada, ja contempla la integració del tramvia. «Serà un espai esponjat, de convivència, dedicat a les persones», recorda Granados, qui afirma que l'antiga estació de trens en desús anirà a terra.

Vila-seca

L'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, feia una bona valoració del projecte i de la reunió que van mantenir ahir amb Vicepresidència. «Avui ja es pot parlar d'un Tramcamp, d'un tramvia que vol ser amable, modern i d'última generació. Faig una valoració molt positiva perquè, a més, s'han donat a conèixer les etapes del projecte, entre les quals destaca que aquest 2022 estarà feta la redacció del projecte en la seva primera fase i el 2023, la licitació de les obres. Per aquest 2022 es vol redactar tot el tema de les cotxeres i ens demostra que el projecte serà una realitat ben aviat», deia l'alcalde.

Pellicer: «S'ha d'estudiar bé com entrarà a la ciutat»

La segona fase del projecte connectarà les ciutats de Tarragona i Reus. Després de l'estiu, hi haurà l'estudi informatiu i es podria aprovar definitivament a finals de 2023. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, destacava també el consens perquè el nou tren sigui tramviari. «Avança a bon ritme en terminis i és un tramvia amable. Ara, hem d'estudiar amb la Generalitat de quina manera penetrarà a les ciutats que, en el cas de Reus, serà pel sud», deia. D'altra banda, el batlle reusenc recordava que, amb aquest projecte en tramitació, «tant sí com no, l'estació central ha de ser una realitat l'any 2026». Destacava el fet que ha d'aglutinar el tren i el tramvia per esdevenir una «estació central intermodal» i que «no s'entendria el futur de la zona metropolitana sense la mateixa». L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, es mostrava satisfet també que s'hagi recollit el traçat proposat pel seu govern: el tramvia passarà per les zones habitades, per tal que la infraestructura sigui útil i pràctica. Així, es planificarà el pas del tramvia per l'N-340, resseguint la Canonja i barris de Ponent. Ricomà afegia que «aquest traçat permet una gran intermodalitat amb autobusos, tren, alta velocitat i el carril bici».

tracking