Diari Més

Temporal

La pluja dona pas a la neu als Ports i enfarina les muntanyes de Prades

La rasa de la Boella dels Sostres va desbordar a conseqüència de les pluges de l'interior de les comarques tarragonines

Una imatge de l'aigua que baixava amb el desbordament de la rasa.

La pluja dona pas a la neu als Ports i enfarina les muntanyes de PradesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després dels forts aiguats que van caure sobre la demarcació de Tarragona i que van afectar amb un grau més elevat el territori de les Terres de l'Ebre, la jornada d'ahir va ser més calmada, tot i que també va venir acompanyada d'aigua i vent en alguns punts. A mesura que avançava el dia, les tempestes es van desplaçar cap al nord de Catalunya i també van causar l'aparició de neu en algunes comarques.

Un embossament d'aire fred instal·lat a l'oest de Catalunya va permetre fer baixar la cota de neu per sota dels 1.000 metres a les comarques interiors de Tarragona. La localitat de Prades, ahir al migdia va quedar enfarinada, però les pluges posteriors van fer que desaparegués de seguida. En canvi, allà on va agafar gruix va ser als Ports, a les Terres de l'Ebre.

La neu va arribar a Tarragona d'igual manera que també ho va fer en altres indrets del territori català. Ho va fer també a les zones situades a més de 1.500 metres del Pallars Sobirà, així com al Ripollès concretament a la Vall de Camprodon. Una situació que va provocar que estacions d'esquí com la Masella, Port Ainé i la Molina decidissin obrir el pròxim cap de setmana i escalfar motors pel pont de la Puríssima.

Tanmateix, el temporal va seguir complicant la vida ahir als tarragonins. Una de les conseqüències destacades va ser un tall que va patir l'N-340 a l'altura de la Canonja, que va ser provocat pel desbordament de la rasa de la Boella dels Sostres i que es va anar dirigint cap al polígon petroquímic sud de Tarragona, creuant la via.

En conseqüència, els dos sentits de la marxa van quedar tallats i la gran quantitat d'aigua que va baixar per la rasa va provocar que es procedís a desallotjar els treballadors de les empreses per on passava i evitar així qualsevol incident.

Seguint amb aquesta línia, l'endemà de la tempesta de dimarts, el territori de les Terres de l'Ebr, el més afectat, va lamentar les inundacions i destrosses que els aiguats van causar a comarques com la del Baix Ebre i la del Montsià.

El Trabucador resisteix

El temporal va provocar «microtrencaments» i la pèrdua d'un «gran volum» de sorra de la barra del Trabucador, però no en va acabar afectant la seva integritat estructural. Aquesta és la primera valoració que va fer després del temporal d'aquest dimarts Infosa, l'empresa que explota les salines de la punta de la Banya. A l'espera que la millora del temps per iniciar els treballs de recuperació del pas per l'istme, l'activitat a la planta es manté dia i nit: els treballadors van poder abandonar les instal·lacions amb vehicles tot terreny. «Tenim petits microtrencaments que recuperarem, però el volum de sorra que ha quedat escampat per la badia –dels Alfacs- és prou gran», va valorar Cristian Jensen, assessor de l'empresa.

Després que el temporal deixés l'istme completament cobert per l'aigua del mar, la seva remissió a partir de la tarda va permetre recuperar certa esperança sobre l'abast de les afectacions. Així les coses, si bé els treballadors del torn d'ahir al matí van accedir a les instal·lacions amb barca, la seva tornada es va fer amb vehicles tot terreny.

Els responsables d'Infosa admetien que l'episodi no es podrà equiparar a les conseqüències del Gloria o el Filomena. Amb tot, avisen que la barra va quedar en aquell moment «molt afeblida» i van reiterar la necessitat de fer-hi aportacions externes de sorra –sigui via trasllat o amb l'ús d'una draga– per enfortir-la estructuralment i fent-la més ampla.

Oliveres danyades

La forta tempesta d'aquest dimarts, amb molta acumulació d'aigua, i que va anar acompanyada de calamarsa i també de fortes ratxes de vent, van malmetre nombrosos conreus d'olivera i va inundar camps d'arròs, al Baix Ebre i al Montsià. El temporal va trencar branques, també de garrofers, i es va endur les olives que estaven a terra per a plegar. A l'Ametlla de Mar, una mànega de vent en va arrencar de soca-rel i va causar moltes destrosses a les explotacions. El sindicat Unió de Pagesos (UP) també alertava que la inundació als camps d'arròs provocava un aiguabarreig que pot facilitar la dispersió de la plaga del caragol maçana. La mànega de vent va causar importants danys en tanques, camins, pistes forestals i accessos a les finques de l'Ametlla de Mar. L'esclafit va sortir de la urbanització Roques Daurades, va travessar l'N-340 i l'antiga nacional fins al límit amb el terme del Perelló.

La valoració dels danys als camps d'arròs i les seves infraestructures encara no es va poder fer de forma acurada. «S'intueixen desperfectes», però caldrà esperar uns dies per accedir a les finques. Quant als cítrics, si no plou molt més i els camps s'eixuguen aviat, no es preveuen «problemes». Tot i això, hi havia camps i finques inundades. El sindicat demanava amb urgència que els ajuntaments reparessin camins i infraestructures i que el Departament d'Acció Climàtica faci «una valoració ràpida i acurada» dels danys.

La baixada de les temperatures va originar la primera nevada de la temporada als Ports.

La pluja dona pas a la neu als Ports i enfarina les muntanyes de PradesDiputació de Tarragona

L'aigua que baixava per la rasa es va anar dirigint cap al polígon petroquímic sud de Tarragona.

La pluja dona pas a la neu als Ports i enfarina les muntanyes de PradesGerard Martí

tracking