Diari Més

Economia

La UE finança amb 106 milions d'euros l'ecoplanta de metanol del Morell

El projecte forma part d'un paquet de set que es faran arreu d'Europa per «descarbonitzar» l'economia

Imatge general del polígon nord de la petroquímica de Tarragona vist des de Puigdelfí.

Imatge general del polígon nord de la petroquímica de Tarragona vist des de Puigdelfí.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea (UE) finançarà amb 106 milions d'euros al Morell la planta de tractament de residus sòlids urbans no reciclables per convertir-los en metanol un combustible químic bàsic fonamental i amb baixes emissions de carboni, segons una nota de la Delegació de Barcelona de la Comissió Europea i confirmava més tard Albert Vilalta, representant de l'Ecoplanta Molecular Recycling Solutions. La planta tarragonina forma part d'un paquet de set iniciatives «innovadores» que es faran arreu d'Europa per «descarbonitzar» l'economia. La UE preveu invertir 1.100 milions d'euros a càrrec del Fons d'Innovació en els set projectes, destinats a comercialitzar tecnologies capdavanteres en sectors intensius en energia i els sectors de l'hidrogen, de la captura, ús i emmagatzematge de diòxid de carboni, i de les energies renovables.

Els set projectes, que es duran a terme a Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Noruega, el Països Baixos i Suècia, van ser seleccionats per obtenir finançament dins la primera convocatòria del Fons d'Innovació per a projectes a gran escala, és a dir, amb costos de capital totals superiors a 7,5 milions d'euros.

Els van avaluar experts independents que en van examinar la capacitat de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en comparació amb les tecnologies convencionals i la capacitat d'innovar més enllà de la tecnologia actual, a més de comprovar que estiguessin prou avançats com per permetre'n la posada en pràctica ràpidament. Altres criteris de selecció van ser el potencial d'escalabilitat i la rendibilitat dels projectes.

400.000 tones de residus

La nova factoria, Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, processarà unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables dels municipis propers i produirà al voltant de 220.000 tones de metanol anualment. Aquest metanol s'utilitzarà com a matèria primera per produir materials circulars o biocombustibles avançats, la qual cosa contribuirà a evitar l'emissió d'unes 200.000 tones de CO2 cada any i a reduir els residus. La planta serà la primera que es construeixi a la Península Ibèrica d'aquest tipus i estarà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem en serà el soci tecnològic clau. La decisió final d'inversió del projecte es durà a terme en el primer trimestre de 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals de 2025. El projecte ja va obtenir l'Autorització Ambiental Integrada i la Declaració d'Impacte Ambiental favorable per part de les autoritats.

Així, Repsol compta amb un Complex Industrial de primer nivell a Tarragona, la qual cosa permetrà establir sinergies entre les dues instal·lacions. Aquest centre petroquímic de Repsol és el més important d'Espanya i entre els molts tipus de polímers que allà es produeixen, destaca la gamma de productes altament especialitzats per al sector de l'automoció, com els polímers d'alta resistència a l'impacte.

Un altre impacte serà en l'ocupació. El projecte canadenca Enerkem per ubicar la planta de producció de metanol a partir de matèries primeres al Morell permetrà crear 200 llocs de treball quan aquesta entri en funcionament.

MÉS INFORMACIÓ

Repsol s'uneix a Enerkem i Agbar per construir una planta de valorització de residus a Tarragona

tracking