Diari Més

Agricultura

Una plaga està acabant amb els garrofers d'alguns municipis tarragonins

El 'xylosandrus compactus' s'està menjant les branques dels arbres i ja s'han detectat casos a Vila-seca, Salou, Reus i Riudoms

Un garrofer afectat pel corc que està acabant amb els garrofers.

Una plaga està acabant amb els garrofers d'alguns municipis tarragoninsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alguns municipis del Camp de Tarragona estan veient com els seus garrofers estan patint una plaga que posa en perill la collita. Una nova amenaça està acabant amb molts arbres plantats a Vila-seca, Salou, Reus i Riudoms, els quatre municipis en els quals s'està deixant veure el Xylosandrus compactus, un corc de mida molt petita i de color negre que pot afectar a moltes espècies, però que, en el cas de Tarragona, s'ha deixat veure en garrofers.

El símptoma més característic d'aquesta malaltia és l'aparició de branques seques on s'observen petits orificis d'un a dos mil·límetres de diàmetre, encara que també pot aparèixer al tronc. En aquest darrer cas, el mal és major, ja que, si el tronc queda malmès, l'arbre té més possibilitats de morir.

Diari Més s'ha posat en contacte amb Unió de Pagesos, on lamenten aquest mal, que està perjudicant molt al sector. «Aquesta plaga va començar fa un parell d'anys a Vila-seca i també s'ha vist a Riudoms. És com un cuc que fa unes galeries dins de les branques i els troncs i no deixa passar la saba, la qual s'acaba assecant», detallen.

Tan bon punt van detectar el problema, es van posar en contacte amb el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, des d'on tan sols els han ofert una solució, i no és una altra que anar per la via ràpida: «Ens han dit que tallem les branques i que les cremem, res més». Ara mateix, doncs, no hi ha tractament possible per a la plaga o, com a mínim, el govern català no ha trobat cap solució més efectiva que l'esmentada.

«Ens van assegurar que en la pròxima reunió sectorial, que tindrà lloc al desembre d'aquest any o al gener del vinent, tractarien la problemàtica i que potser ens donarien alguna altra solució», expliquen des d'Unió de Pagesos. Cal recordar que en aquesta reunió hi prenen part el departament d'Agricultura, els sindicats i les cooperatives i s'hi tracta tot el relatiu a la fruita seca.

Els quatre municipis tarragonins abans esmentats són l'únic lloc en tota Espanya i fins i tot Europa en els quals Unió de Pagesos té constància de l'existència d'aquest corc, que està provocant, en part, l'increment del preu de la garrofa.

El garrofí

La garrofa té actualment molta demanda, segons asseguren les mateixes fonts. És més, si l'any passat es pagava a «60 o 70 cèntims el quilo, enguany s'està venent a 1,50 euros», amb què el preu s'ha multiplicat per dos en tan sols dotze mesos. «Són uns preus dignes, amb els quals ens podem guanyar la vida», detallen des d'Unió de Pagesos, on afegeixen que «també ha pujat de preu el garrofí (la llavor que hi ha dins de la garrofa), que ens el paguen entre dotze i quinze euros el quilo».

Robatoris

Una altra problemàtica que està relacionada amb aquests arbres són els robatoris. Així ho reconeixen des d'Unió de Pagesos, on destaquen que «en aquests anys han anat a més». «Enguany, el Departament d'Agricultura ha aconseguit que les cooperatives estiguin obligades a demanar la DUN a tot pagès que vengui garrofes», expliquen. La DUN és una declaració anual que ha de presentar obligatòriament la persona titular de l'explotació, tant si sol·licita ajuts com si no ho fa. «Ara», doncs, «com estan obligats a demanar la DUN, tot està més controlat».

El mètode de robatori de la garrofa és, segons les mateixes fonts, «molt descarat». «Agafen furgonetes o cotxes i, de la manera que poden, fan caure les garrofes dels arbres, les pugen al vehicle i marxen», asseguren des d'UP, d'on remarquen que «els controls que estan realitzant els Mossos d'Esquadra estan sent molt bons i útils».

tracking