Diari Més

Sergi Rodríguez, luthier de Passanant

Establert al poble des de fa set anys, combina la seva professió amb la reparació i construcció de baixos

El luthier Sergi Rodríguez al seu taller en una imatge recent.

Sergi Rodríguez, luthier de PassanantCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Luthier és l'artesà que treballa en la reparació, restauració o fabricació d'instruments de corda. Sergi Rodríguez, un barceloní que fa set anys que viu a Passanant (Conca de Barberà), encaixa en aquesta definició, després d'haver-se especialitzat en la reparació i construcció de baixos elèctrics.

«Soc jardiner d'ofici però també músic des de sempre. Tinc 47 anys i des de ben petit, en escoltar la música que m'agradava, sempre em fixava en el baix», explica. Més endavant va aprendre a tocar-lo i havia arribat a composar música, tocant amb diferents grups i en solitari. «Sent encara jovenet, el meu professor de baix em va portar a conèixer un amic seu, que era luthier. Hi anàvem sovint i jo em fixava molt en el que feia. Fins que un dia, a casa de la mare, en un pis de Barcelona, vaig fabricar el meu primer baix. Devia tenir 17 o 18 anys», recorda. Entre els seus mestres luthiers, assenyala especialment Francesc Jordan, Jerzy Drodz i Bazaga.

Amb els anys va anar compaginant la música amb l'ofici, fins que el 2020 es va trobar que havia d'arreglar un parell de baixos: «Em vaig trobar que havia de fabricar algunes peces per reparar-los, i vaig pensar que, ja posats, per què no fer instruments a mida». Ara, explica el Sergi, ha començat a elaborar instruments al gust del client: «Ho faig tot, des de l'electrònica fins a ajustar el so, fins i tot fent-lo més proper al so del grup o del baixista preferit. També treballo la part estètica, puc fer el màstil al gust del client o treballar amb la fusta que em demanin».

El luthier de Passanant detalla que, en quinze dies o un mes com a màxim, pot tenir l'instrument fet, i que la peça no serà mai comparable amb un instrument de fabricació no artesanal. «A part de fer-lo al gust del client, un està fet a mà i l'altre no, i això no té punt de comparació», assegura. El preu també és diferent: «Si un baix elèctric et pot costar 2.000 euros, els meus van dels 750 fins als 2.000, segons el que em demanin». A més del baix, el Sergi també repara guitarres elèctriques. Encara que, explica, «cada vegada hi ha més gent que es repara els seus instruments a casa seguint tutorials», el Sergi subratlla que l'ofici de luthier encara té el valor de la feina artesanal i ben feta.

Detall d'un instrument al taller.

Sergi Rodríguez, luthier de PassanantCedida

tracking