Diari Més

Paleontologia

Troben costelles de mamut i eines de sílex de fa un milió d'anys a La Canonja

Han estat localitzades al jaciment del Barranc de la Boella

Imatge d'arxiu del jaciment.

Jornada de portes obertes al Jaciment del Barranc de la BoellaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 45 arqueòlegs i palentòlegs que han treballat aquest estiu al jaciment del Barranc de la Boella, a La Canonja, han trobat diverses costelles de mamut, excrements fòssils de hiena i moltes eines de sílex de fa un milió d'anys, l'evidència més antiga a Europa de la cultura acheuliana.

El balanç l'ha donat a conèixer avui l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), que des de fa 15 anys dirigeix les excavacions en aquest jaciment, un lloc que s'ha convertit en referent per al coneixement de la tecnologia de les primeres poblacions humanes europees de fa un milió d'anys.

La campanya d'aquest any, que va començar el passat dia 5 i conclourà dijous que ve, dia 30, ha permès ampliar el conjunt d'eines lítiques procedents d'aquest lloc i recuperar abundants restes de fauna, sobretot d'herbívors.

En aquest jaciment ja es van trobar a les excavacions dels anys 2007 i 2018 restes d'un mamut escorxat pels humans del plistocè inferior fa un milió d'anys.

Aquest any han localitzat algunes costelles d'aquest animal, però, segons l'IPHES, el més significatiu és que han ampliat la col·lecció d'eines de pedra abandonades pels hominins.

Segons l'IPHES, aquest material lític és l'evidència més antiga a Europa de la cultura acheuliana, coneguda també com la de 'les destrals de mà' i és el testimoni de les dispersions humanes més antigues registrades fora d'Àfrica.

Aquest any han excavat més de 300 metres quadrats en un estrat on han trobat abundants eines de pedra, fetes principalment en sílex, i restes d'animals (ossos, dents i astes) acompanyades de coprolits (excrements fòssils) de hiena molt habituals en aquest lloc.

En l'excavació d'aquest any han participat 45 persones procedents de les universitats Complutense de Madrid, Universitat de València, Universitat de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya i, sobretot, de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

tracking