Diari Més

Agricultura

Unió de Pagesos alerta que les pluges impediran collir tot el raïm a la Terra Alta i reclama ajuts

El sindicat demana la revisió de les assegurances perquè cobreixin millor les adversitats climàtiques

Temporers treballant amb mascareta durant la campanya de 2020.

Unió de Pagesos una bona collita de raïm al Priorat i la Terra Alta en l'inici de la veremaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos (UP) alerta que les persistents pluges dels últims dies a la Terra Alta estan dificultant l'accés a les finques i que es farà «gairebé inviable»acabar de veremar el raïm que queda als ceps. Les pèrdues que provocaran els ruixats d'aquesta setmana se sumen a les del greu temporal que la setmana passada va provocar danys desiguals en unes 2.500 hectàrees de vinya, ametllers i olivers a Caseres, Vilalba dels Arcs i sobretot a Batea. Davant l'augment dels sinistres meteorològics, el sindicat demana que es revisin les assegurances perquè ofereixin millors cobertures. També reclama a Acció Climàtica i Alimentació «una valoració urgent»dels danys de les darreres setmanes en els conreus de la comarca, especialment a la vinya.

El sindicat demana al Departament i al govern espanyol que estiguin «amatents»a l'evolució dels danys per si cal aplicar mesures que compensin les pèrdues de la pagesia i que es revisin «les fortes penalitzacions de les bonificacions»que s'apliquen segons el percentatge de superfície declarada com a sinistrada.

Amb la pluja persistent inclosa en els riscos excepcionals de les assegurances, Unió de Pagesos ha demanat a Agroseguro la totalitat de la collita perduda, que en alguns casos és tota la prevista, i insta els compradors de raïm i de vi que facin «un esforç de corresponsabilitat»a l'hora d'establir preus, «imprescindible per a la continuïtat i viabilitat del sector». La davallada de producció es preveu important a la comarca però també a la resta de l'Estat i de la Unió Europea.

Al setembre, a través d'Unió d'Unions, el sindicat agrari també va demanar a l'Entitat Estatal d'Assegurances Agràries (ENESA) que s'inclogués a les assegurances de la vinya les afectacions del míldiu a Catalunya o els cops de calor, i que augmentés el preu màxim assegurable de determinades varietats incloses a cada denominació d'origen.

tracking