Diari Més

Noves tecnologies

Dues empreses tarragonines preveuen invertir 6,3 MEUR en el desenvolupament d'un vehicle d'hidrogen verd

El projecte vol optar als fons europeus amb una producció inicial d'un miler d'unitats que podria arribar a les 25.000

Pla mitjà del prototip en escala 1:5 del vehicle Virante AT.

Dues empreses tarragonines preveuen invertir 6,3 MEUR en el desenvolupament d'un vehicle d'hidrogen verdACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Virante All Terrain (AT) podria convertir-se en el primer vehicle impulsat per hidrogen verd desenvolupat a Tarragona. Amb una inversió de 6,3 MEUR per als pròxims dos anys, l'aliança empresarial entre les empreses Tecnovelero i Arcamo preveu una producció d'un miler de cotxes al 2025. En un futur, la capacitat anual augmentaria fins les 25.000 unitats i donaria feina a una trentena de persones. El projecte està en fase de desenvolupament i aspira als fons Next Generation per ser rendible. El vehicle està dissenyat per al món agrícola, amb una autonomia de 400 quilòmetres. Per fer viable la iniciativa, els emprenedors preveuen crear una xarxa d'hidrolineres i hidrogeneres a la demarcació i construir fàbriques on construir els cotxes.
El Priorat, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Baix Camp són les quatre comarques on les empreses emprenedores plantegen instal·lar-hi punts de recàrrega per omplir el dipòsit dels vehicles. El responsable de Tecnovelero, Javier Lavernia, ha justificat l'elecció d'aquestes zones per tractar-se d'un «àmbit rural». Segons ha subratllat, l'objectiu en aquest context és crear un vehicle lleuger amb un maleter gran per «transportar grans càrregues de material», útil per a «cellers i cooperatives». El Virante AT s'ha dissenyat com un vehicle per a dues persones, amb un dipòsit d'uns 400 grams d'hidrogen i que podrà circular a una velocitat màxima de 100 quilòmetres per hora.

Per desenvolupar la carrosseria del cotxe, recentment han signat un conveni amb una companyia ebrenca que permetrà que el 20% del plàstic utilitzat en aquest element provingui de la closca d'arròs i per tant, sigui biodegradable. Per Lavernia, aquest model representa una «oportunitat» per la mobilitat sostenible en zones en què no existeix una xarxa de punts de recàrrega elèctrica. Segons les companyies, el cost del Virante AT oscil·laria entorn als 15.000 euros i omplir el dipòsit en costaria uns quatre.

Actualment, a tota la demarcació tarragonina no hi ha cap hidrolinera ni hidrogenera. L'altre soci que ha apostat per aquest projecte és Arcamo Controls, una empresa especialitzada en la generació d'hidrogen que es centrarà en la implantació d'estacions on omplir el dipòsit del Virante AT. El membre del grup Arcamo, Franz Bechtold, ha anunciat que pròximament es parlarà amb una seixantena de municipis on s'espera comptar amb aquests equipaments. Segons Bechtold, el projecte pretén «instal·lar una hidrolinera cada tres municipis, ja que aquests vehicles són de curt recorregut». Des d'Arcamo han reconegut que es troben en converses amb petrolieres per mirar d'adaptar les gasolineres ja existents al territori i afegir-hi un punt de recàrrega d'hidrogen per aquests cotxes.

En procés de desenvolupament

El primer cotxe impulsat per hidrogen verd de Tecnovelero i Arcamo podria ser una realitat entre finals de 2023 i principis de 2024. Per la primera producció, que constarà d'un miler de vehicles, caldrà esperar fins al 2025. Està previst que abans de finals d'any es pugui iniciar la fabricació del primer model. En aquests moments, s'ha dissenyat un prototip a escala 1:5 que es posa a prova en un entorn simulat. Posteriorment es validarà en un entorn real i a partir d'aquí s'engegarà l'engranatge de fabricació d'aquest vehicle que comptarà amb una pila d'hidrogen per impulsar-se a través d'una reacció electroquímica.

Segons càlculs de les empreses inversores, la capacitat de producció d'aquests vehicles augmentaria fins les 25.000 unitats anuals, que es fabricarien en funció de la demanda del mercat automobilístic. L'actual projecte de desenvolupament consta d'una inversió aproximada de 6.300.000 euros i l'aliança empresarial ja està buscant localitzacions al Camp de Tarragona on ubicar-hi naus per produir el Virante AT. Tot i que ja s'han iniciat trobades amb ajuntaments de la zona, encara no s'ha tancat cap acord per fer realitat aquestes fàbriques que s'hauran de construir en un estat més avançat del projecte.

En el cas de Tecnovelero, la companyia compta amb experiència prèvia en la mobilitat elèctrica; en concret, ha dissenyat tres models de vehicles elèctrics amb una potència entre els 4 kW i els 25 kW que els ha servit a l'hora de desenvolupar el futur cotxe impulsat per hidrogen. Pel que fa a l'ocupació, la previsió de les dues empreses és donar feina a una trentena de persones qualificades en diferents àmbits, des de l'enginyeria mecànica, elèctrica, informàtica o química fins administració. D'aquests llocs de treball, una quinzena seran de nova creació. Paral·lelament, l'aliança empresarial té previst crear en un futur un departament de sostenibilitat i una xarxa de manteniment de vehicles.

A l'espera de subvencions

Perquè aquest projecte tingui continuïtat, els dos socis empresarials depenen de les subvencions públiques que puguin aconseguir. Més enllà de les administracions catalanes i espanyoles, des de Tecnovelero i Arcamo treballen per ser beneficiàries dels fons Next Generation de la Unió Europea per seguir endavant amb el desenvolupament del Virante AT. En aquest sentit, les dues empreses tarragonines han assegurat que estan en converses per aconseguir el finançament necessari per continuar el projecte i han lamentat que «si no s'impulsen iniciatives com aquestes des de l'àmbit públic, costarà molt que surtin de forma privada».

tracking