Diari Més

«Hem après de l'experiència de l'any passat, l'inici de curs ha estat més fàcil»

Els estudiants tornen a l'escola i agraeixen trobar-se amb altres grups al pati amb la mascareta posada, una de les novetats d'enguany

L'Escola Elisabeth de Salou ha optat per mantenir el sistema d'entrades i sortides dels alumnes que es va implantar l'any passat.

«Hem après de l'experiència de l'any passat, l'inici de curs ha estat més fàcil»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«El més destacable és que hem après molt de l'experiència de l'inici de curs del primer any de pandèmia i enguany ha estat tot molt més fàcil». Aquest era el balanç general que Enric Masià, director de l'Escola Elisabeth de Salou, feia ahir, primer dia de retorn a les aules.

Els centres escolars tornaven ahir a obrir les portes. Ho feien seguint el gruix de mesures contra la covid del curs passat, com els grups bombolla i l'ús de la mascareta a partir dels sis anys. Malgrat això, el nou protocol d'aquest curs permet la interacció entre diversos grups del mateix nivell amb mascareta i els nens d'un mateix grup no l'han de dur al pati.

«Agraeixen molt poder veure els companys del mateix nivell, encara que sigui amb la mascareta posada. A les hores del pati tenim un parell o tres de persones que vigilen si els alumnes duen la mascareta», afegeix Masià, qui reconeix, però, haver notat «cert relaxament genèric» pel que fa a l'ús d'aquest element.

El nou curs escolar permet l'accés de les famílies als centres, una altra de les novetats d'aquest curs. Malgrat això, l'Escola Elisabeth de Salou ha optat per mantenir les entrades esglaonades dels alumnes, tal com ja es va fer l'any passat, i que els pares es mantinguin fora del recinte escolar, a excepció dels progenitors dels alumnes de llar infantil i de P3. Les dimensions del centre educatiu peråmet que gaudeixi de quatre portes i que, per tant, les entrades siguin en horaris diferents. Aquesta nova forma d'entrar i sortir de l'escola, implantada l'any passat, permet ordenar millor el circuit d'alumnes d'un centre que té estudiants que van des de la llar d'infants fins al Batxillerat. «Tenim quatre portes i cada porta té fins a tres horaris diferents d'entrada i sortida. Els pares deixen els alumnes a la porta i els recullen els professors. Durant la sortida, aquests acompanyen els estudiants fins a la porta», destaca el director de l'Escola Elisabeth. De fet, aquesta és una de les mesures que s'han implantat arran de la pandèmia que podria haver arribat per quedar-se. Reconeix, però, que s'han de millorar alguns aspectes: «Ara haurem de conciliar les entrades i sortides dels germans que estudien a l'escola».

«Crec que, entre les mesures que es podrien mantenir, és aquesta de les entrades i sortides esglaonades perquè permeten millar la seguretat del trànsit. També ens ha agradat molt la ventilació de les aules, considerem que és molt important. Gaudim d'un clima que ens permet tenir portes i finestres obertes sempre que no sigui en els mesos de més fred. Ventilar les aules no és un costum que tinguéssim abans i podria estar bé continuar-lo quan finalitzi la pandèmia», destaca Masià.

L'ús de la mascareta és una de les mesures que pitjor han encaixat els professors, sobretot de les etapes infantils en què els alumnes aprenen a llegir. «Resulta difícil impartir la classe si el professor no pot veure el llavis als nens quan llegeixen. Ens estem plantejant fer algunes classes, com les de lectura, a l'exterior», diu el director del centre salouenc. I és que, tot i que en alguns moments s'havia obert la possibilitat de retirar l'ús de la mascareta en alguns centres de Catalunya si la pandèmia ho permetia, ara per ara aquest element és obligatori a partir dels sis anys en tots.

En qualsevol cas, Enric Masià feia ahir un balanç molt positiu del primer dia de classe. Destacava l'assistència de pràcticament tots els alumnes, «tret d'un parell de casos en què els alumnes estan confinats per un positiu en la família», deia.

Una de les novetats d'aquest curs 2021-2022 és que els alumnes que tinguin la pauta completa de vacunació no hauran de confinar-se en cas de cas positiu a l'aula. En aquest sentit, Masià subratllava el gran nombre d'alumnes en edats de secundària del centre que ja s'han vacunat. «Els grans venen molt conscienciats i els hem vist molt mentalitzats en aquest sentit», deia.

El menjador, com el 2019

Des de l'Escola Elisabeth de Salou assenyalaven ahir l'alt nombre d'alumnes que s'han apuntat al menjador escolar com un dels indicadors que les famílies desitgen retornar a la normalitat i que veuen els col·legis com a entorns segurs. «Estem a nivells de 2019 pel que fa a alumnes que es queden a dinar a l'escola i això és un bon símptoma», deia ahir Masià.

D'altra banda, en l'àmbit de tot Catalunya, el conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Gonzàlez-Cambray, destacava ahir que el curs escolar ha començat amb «normalitat i garantint la presencialitat» als centres. El titular del departament va explicar que havien pogut obrir els 5.470 centres arreu de Catalunya en un any amb «menys alumnat i més professors». Cambray també va assenyalar que enguany es treballarà amb la mirada posada en l'estat «emocional» de l'alumnat a conseqüència de la pandèmia de la covid-19.

tracking