Diari Més

Educació

Comença el curs a l'institut Ramon Barbat de Vila-seca amb alumnes vacunats i podent interactuar al pati

L'alleujament de les mesures contra la covid-19 permetrà el centre recuperar una certa normalitat

Pla general d'una aula de primer d'ESO de l'institut Ramon Barbat.

Comença el curs a l'institut Ramon Barbat de Vila-seca amb alumnes vacunats i podent interactuar al patiACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El curs 2021-2022 ha arrencat aquest dilluns al Camp de Tarragona amb 118.209 alumnes en un escenari encara marcat per la covid-19 però amb mesures alleugerides respecte l'any passat. La mascareta, el gel hidroalcohòlic i la ventilació continuen ben presents, però els joves es podran relacionar entre els diferents grups bombolla al pati. Això sí, sempre amb la mascareta posada. A l'institut Ramon Barbat de Vila-secatenen aproximadament la meitat dels alumnes vacunats i això els permet afrontar les classes amb una certa tranquil·litat. El Departament d'Educació ha establert que si hi ha un positiu, els joves del grup de convivència que hagin rebut la vacuna podran seguir anant al centre.
A les nou del matí el centre ha obert les portes, només per als alumnes de primer d'ESO. Vora 150 dels més de 700 que hi ha al Ramon Barbat. Ordenadament s'han col·locat a l'espai de la pista poliesportiva que tenia assignat cada classe i allà la directora, Quima Guinovart, els ha adreçat unes paraules de benvinguda. Un discurs on la pandèmia ha estat molt present, ja que se'ls ha recordat l'obligatorietat de dur mascareta i de netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic.

Després cada grup ha anat cap a la seva aula. Sempre amb la mascareta posada. «A vegades et quedes sense aire, però al pati almenys podrem parlar amb més gent. L'any passat a l'escola estàvem en grups més tancats», ha afirmat Mario Martínez, de 1r B. La seva companya de classe, Deba Sánchez, ho portava amb més resignació. «Com que l'any passat ja vam portar mascareta no és un gran canvi, ja hi estic acostumada», ha apuntat.

Més tranquil·litat

L'experiència del curs anterior fa que els equips docents afrontin l'actual amb més garanties. «Comencem més tranquils. Coneixem les mesures que vam fer l'any passat i una part de la comunitat educativa ja està vacunada», ha afirmat Guinovart. La directora ha posat en valor que els joves es puguin relacionar als espais comuns. «L'any passat per ells va ser molt dur. Totes aquestes mesures faran que necessitin molta ajuda emocional. Sí que anirem tornant a la normalitat però els haurem d'ajudar a recuperar-se», ha assenyalat. Unes restriccions que tampoc van ser fàcils per al professorat, que s'havia d'encarregar de vigilar les relacions personals dels alumnes.

Una altra de les novetats és que si en un grup bombolla hi ha un positiu, els alumnes que s'hagin vacunat no hauran de confinar-se. «Com que ja ens vam posar les piles amb la part digital, farem les classes sincròniques des de l'aula i els alumnes confinats la seguiran des de casa», ha valorat Guinovart. A més, a l'entrada del centre ja no es pren la temperatura als joves.

Menys alumnes i més professors

Segons dades del Departament d'Educació, al Camp de Tarragona i Baix Penedès el curs ha començat amb 118.209 alumnes en etapa obligatòria. Respecte el curs anterior són 866 matriculats menys a educació infantil, 109 més a primària i, 480 alumnes més a ESO. Alhora, es mantenen 407 reforços extra, a més de 88 dotacions de personal d'atenció educativa que es van incorporar al sistema el curs passat, i s'incrementa la plantilla amb 74,5 docents.

Alhora, Educació ha avançat que el 2022 es convocaran 4.377 noves places d'oposició, un fet que permetrà reduir l'interinatge i per tant, estabilitzar les plantilles. El 2018, abans de començar el procés d'estabilització, l'interinatge era del 34%, i amb les recents incorporacions arran de les darreres oposicions, la xifra s'ha reduït fins al 24%.

tracking