Diari Més

Virus

Un cavall de Vinyols i els Arcs dona positiu en febre del Nil occidental

Hi ha un altre cas pendent de confirmació en una altra explotació de Riudoms

Una campanya espera finançar l'atenció i recuperació de l'equí.

Crida per rescatar un cavall que va ser estrella de la doma clàssicaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un cavall de Vinyols i els Arcs ha donat positiu en febre del Nil occidental (FNO) i hi ha un altre cas pendent de confirmació en una altra explotació de Riudoms, segons informa l'IRTA.

El cas de Vinyols s'ha confirmat mitjançant la tècnica d'ELISA específica per IgM (immunoglobulines) i el cavall de Riudoms també ha donat positiu per aquesta tècnica, encara que ha de confirmar-ho el Laboratori Central de Veterinària d'Algete (Madrid).

Cap dels dos cavalls presenta símptomes compatibles amb la malaltia, però s'han detectat en intensificar-se la vigilància en aus i cavalls en un radi de 10 quilòmetres d'una explotació hípica a Riudoms.

L'any passat, es van detectar anticossos de la malaltia en un dels cavalls, per la qual cosa van desplegar paranys per a mosquits i a la fi del passat mes d'agost van confirmar que una mostra de 30 d'ells estaven infectats pel virus del Nil occidental (VNO).

El pla d'Alerta del Programa d'Alerta, Prevenció i Control del Virus de Nil Occidental en hostes animals està activat en el nivell 2 en detectar-se aquests mosquits.

La unitat d'Epidemiologia veterinària i anàlisi de riscos de l'IRTA-CReSA va dissenyar un mostreig que han aplicat els serveis veterinaris oficials del Departament d'Acció Climàtica en 54 cavalls de cinc explotacions i 60 aus de dues explotacions.

L'objectiu d'aquests mostrejos és determinar la possible dispersió de la circulació del virus a la zona.

La detecció del VNO en mosquits i la detecció d'IgMs en cavalls evidencia la circulació del virus a la zona i, per tant, la possible aparició de nous casos de VNO a partir de la intensificació de la vigilància activa i passiva.

Addicionalment, l'IRTA-CReSA, en coordinació amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya, ha fet inspeccions entomológicas en l'explotació de Riudoms i la seva àrea adjacent.

El VNO pertany al llinatge 2, ja detectat a Catalunya en els anys 2017 i 2020 i que correspon al que circula de manera majoritària en l'Europa Central i de l'Est.

En el context del Programa d'Alerta desplegat al voltant de Riudoms, s'ha comunicat al Servei de Flora i Fauna i al Cos d'Agents Rurals perquè estiguin atents a les aus malaltes o oposades mortes.

En cas que una persona detecti la presència d'aus mortes en aquest radi, ha de posar-se en contacte amb el Cos d'Agents Rurals.

tracking