Diari Més

Arqueologia

Troben les restes de la Torre del Mussol d'Alcover al Raval del Carme

Els treballs de remodelació de la via també han permès fer aflorar part del fossat de la muralla

Un grup de veïns d'Alcover observant els fonaments de la torre, just al mig del raval del Carme.

Troben les restes de la Torre del Mussol d'Alcover al Raval del CarmeGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballs de remodelació del Raval del Carme d'Alcover han permès trobar part del fossat i una altra de les torres defensives de l'antiga muralla, la Torre del Mussol, en millor estat de què esperaven els arqueòlegs, però al bell mig del carrer –per on transcorren vehicles i les actuals canalitzacions de serveis de la vila–, la qual cosa fa impossible mantenir-la al descobert. La idea, però és documentar-la, fotografiar-la i museïtzar-la per tal que formi part i integrar-la en l'ampliació de la ruta urbana.

«En fer el projecte no sabíem que trobaríem i, en identificar vestigis de les torres i el fossat, es van incorporar al mateix. No esperàvem que la torre estigués tant al centre del carrer. És evident que no la podrem veure físicament, però sí que s'haurà de conservar», destaca l'alcalde d'Alcover, Robert Figueras.

En qualsevol cas, serà la Comissió de Cultura de la Generalitat la que tindrà la darrera paraula sobre com conservar les restes trobades cap a finals del mes de setembre. Aleshores, els treballs en aquest tram –ara paralitzats– es podran reprendre.

«Hem excavat dos metres la cota del carrer. Pensàvem que només trobaríem la fonamentació, però el mur té fins a un metre vuitanta d'alçada, està força conservada», explica Judit Ciurana, arqueòloga de l'empresa EOS Arqueologia, responsable de l'excavació i de la supervisió dels treballs del Raval del Carme per garantir la conservació d'aquestes i d'altres restes que puguin aflorar.

Figueras, explica que la troballa arqueològica té una importància cabdal per al municipi. «El més important és que es fa valdre el nostre patrimoni. Identificar on és la torre, documentar-la i incorporar-la a la ruta que volem ampliar atorga més valor a la mateixa», diu l'alcalde.

Al Raval del Carme, límit de la vila medieval d'Alcover, hi són també les restes de la torre de ca Ballesté que, com la del Mussol, es museïtzarà, segons el projecte, seguint el criteri general de la ruta amb mòduls explicatius.

tracking