Diari Més

Aquest cap de setmana el Festival Terrer presenta les seves dues propostes més folk

Pau Puig, Cati Plana i Pep Gimeno Botifarra programa doble de tradició al cor de les muntanyes

Imatge d'un concert de l'edició de l'any passat.

El Festival Terrer fa arrelsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest cap de setmana el festival presenta un altre dels plats forts, presentant dues propostes de gran calatge que porten la vesant més folk del Terrer. En un viatge al cor de les muntanyes de Prades on neix el riu Siurana i el Brugent: La Febró i Capafonts. Dos ancoratges històrics i pintorescos que seran teló de fons d'un programa que es vesteix de llegenda i tradició.

A Capafonts davant l'església de Santa Maria Pau Puig i Cati Plana versaran els gèneres tradicionals per presentar el disc Tretze Vares (2020, Microscopi). Jota, bolero, dansà, contrapàs, nadala, rumba, sardana curta, ball de noces, fandango, ball pla, contradansa, corranda, havanera, vals...

Es tracta d'una tria amable i propera, de temes tradicionals anònims prou emblemàtics. «Un treball amb arranjaments senzills, gairebé minimalistes, tocats amb molt d'amor i buscant el treball dels detalls, de les petites coses i maneres de tocar poc habituals amb els nostres instruments. Hem decidit enregistrar-ho de la manera més casolana possible, a casa i amb un sol micròfon. Per a les mescles hem comptat amb la inestimable col·laboració d'en Pau Vinyoles» explica Pau Puig.

Els seus instruments són la dolçaina en fa, el bansuri (flauta travessera de canya) i l'acordió diatònic. Treze Vares ha quedat en 8è lloc dels 20 millors discos del món de música folk del mes d'abril de 2021 classificats per la World Music Charts Europe. És la primera vegada que un disc amb la dolçaina com a coprotagonista rep aquest reconeixement. Anteriorment només l'Ham de Foc, Miquel Gil o Maria del Mar Bonet havien entrat en aquesta llista.

El concert anirà maridat amb un vermut del Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant. Un dels cellers més emblemàtics del nord del Priorat.

A l'hora baixa el mestre Pep Gimeno, Botifarra portarà de Banda a Banda del Mediterrani, un dels seus espectacles més aplaudits. Un concert maridat amb un vi del Celler Gritelles, que agafa el nom de la serra que serà teló de fons del concert. L'espectacle neix de la trobada del músic marroquí Ahmed Touzani (nascut a Tànger) i en Botifarra. Pep Gimeno és el gran fenomen de la música popular del poble. Amb veu profunda, actitud irònica i un gran cor arrelat a l'horta, es llançà –des dels tretze anys– a recórrer poble per poble gravant paraules i cants de les persones majors per a rescatar de l'oblit i preservar una tradició que estava a punt de desaparèixer.

tracking