Diari Més

Platges

Els submarinistes defensen que l'activitat ben regulada és segura

Davant els dos accidents d'aquest estiu, els professionals del sector avisen que els batejos 'low cost' comporten riscos

Bateig de dues noies a la platja del Miracle de Tarragona aquest diumenge, 29 d'agost, de la mà de Diving Center Tarraco.

Els submarinistes defensen que l'activitat ben regulada és seguraGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alarma envers la seguretat del submarinisme s'ha disparat les darreres setmanes, amb dos accidents a la Costa Daurada que han posat en dubte aquesta activitat aquàtica. El passat 8 d'agost, dos submarinistes de 50 i 56 anys van morir ofegats a Segur de Calafell. Durant el seu bateig en l'activitat, no portaven elements de flotabilitat, tot i que anaven equipats amb els vestits de busseig i els pesos corresponents. Així, el 22 d'agost la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona va obrir una investigació a quatre persones del club de vela acusades d'homicidi imprudent. D'altra banda, un jove de 15 anys va resultar ferit greu i en estat crític quan es va enfonsar durant el seu bateig de busseig a la Pineda. Malgrat aquests dos casos, els professionals del sector defensen que la seva activitat és segura sempre que es compleixin els protocols i requisits de seguretat. Així mateix, alerten dels riscos que comporten els batejos low cost.

«Si se segueixen bé els procediments, no té per què haver-hi alarma», defensava a Diari Més Gabriel Quiroga. El director tècnic i instructor del Diving Center Tarraco –empresa situada al Port Esportiu de Tarragona–, indicava que «la realitat és que tenim uns estàndards que cobrim», però que «lamentablement hi ha persones que no respecten aquestes coses». «Nosaltres, en 14 anys d'experiència, no hem tingut mai ni un petit ensurt. És qüestió de seguir les regles que ens marquen les associacions i, sobretot, el sentit comú», deia Quiroga.

Sobre els accidents d'aquest estiu, l'instructor de submarinisme parlava d'«una cadena de males decisions». El mateix dia de l'accident a la Pineda, els responsables del Diving Center Tarraco van decidir no sortir perquè «les condicions del mar a Tarragona no estaven bé». «Nosaltres no faríem segons quines coses es van fer aquells dos dies», recalcava Quiroga. Així, per a l'instructor les condicions per no sortir al mar corresponen a «un dia que hi hagi ressaca, onatge, que la visibilitat no sigui bona i, sobretot, la ràtio d'edat del grup». En aquest sentit, Quiroga assenyalava que «segons les edats, potser és millor no sortir per l'exigència física». En el cas del Diving Center Tarraco, l'edat mínima per fer submarinisme és de 10 anys.

Per començar, el bateig

Les persones que es volen iniciar en el submarinisme han de passar abans per un bateig, que consisteix en una part teòrica i una altra pràctica, és a dir, la primera immersió. Diari Més va acompanyar Anna Omella i Bea Soriano en el seu bateig aquest diumenge a la platja del Miracle. Cadascuna d'elles anava acompanyada per un instructor, seguint una ràtio d'un professor i un alumne que el Diving Center Tarraco té com a protocol: «Els grups més grans són de sis persones i, en aquest cas, tindríem sis instructors», detallava Quiroga. Tot i així, «no tothom ho fa així», avisava el director tècnic del centre submarinista. En aquest cas, reivindicava que «hem de ser conscients que els batejos low cost no crec que siguin rendibles econòmicament i, per això, necessiten grups grans i més gent per instructor».

El ritual del bateig comença amb una teoria en la qual s'explica com buidar la màscara, com respirar sota l'aigua i com compensar la respiració, a banda d'una explicació sobre l'ús de l'armilla. Un cop ja equipats, els submarinistes novells i els instructors es dirigeixen a la platja i s'ambienten a la respiració i l'equipament a una profunditat d'1,5 metres. Posteriorment, s'endinsen al mar i arriben a assolir una profunditat de fins a sis metres. Les immersions duren entre 20 i 30 minuts i depenen de quanta estona duri l'oxigen de les bombones.

tracking